Anrika pensionatet på banan igen – ta i trä

Det kanske dröjer innan de stora konserterna återvänder till Warfsholm, men tre år efter att Elin Åderman och Michael Frederiksen övertog driften av pensionatet har bitarna fallit på plats.

Elin Åderman och Michael Frederiksen flyttade egentligen till Gotland och Klintehamn för att jobba på Warfsholm. En kort tid senare hade driftbolaget gått i konkurs och paret fick erbjudandet att ta över driften. "Vi trivs här och planerar att bli kvar", säger de tre år senare.

Elin Åderman och Michael Frederiksen flyttade egentligen till Gotland och Klintehamn för att jobba på Warfsholm. En kort tid senare hade driftbolaget gått i konkurs och paret fick erbjudandet att ta över driften. "Vi trivs här och planerar att bli kvar", säger de tre år senare.

Foto: Edvin Högdal

Klintehamn2023-03-25 11:10

När en ny verksamhet ska presenteras i lokaltidningen brukar spalterna fyllas till bristningsgränsen av stora visioner. Orden föll något mer dämpat när Elin Åderman och Michael Frederiksen i april 2020 berättade om sina planer för Warfsholm

– Vi kommer att vara mycket mer försiktiga. Vi måste börja småskaligt för att hålla kostnaderna nere, sa Michael Frederiksen vid tillfället.

Försiktigheten hade sin förklaring. 2018 nylanserades besöksmålet i Klintehamn av Wisby hotells tidigare hotelldirektör Sanna Göthman; i slutet av 2019 gick det dåvarande driftbolaget i konkurs. Och på det: En pandemi, som slog till precis när Elin Åderman och Michael Frederiksen skulle ta över.

Hur gick det då för paret som antog utmaningen? Tre år efter intervjun som citerades nyss återvänder vi till ”Varvet” för att få svar på den frågan.

undefined
Första sommaren gjorde Michael Frederiksen och Elin Åderman det mesta själva. Nu har personalstyrkan växt till sig rejält.

Är ni fortfarande försiktiga?

– ”Ska ni inte börja ha stora konserter igen, som förr i tiden?” Vi får den frågan då och då. Och om vi inte ska ha öppet året om. Svaret är fortfarande kanske, nån gång i framtiden. Därför kan vi möjligtvis uppfattas som snåla. Men helt krasst måste vi tjäna pengar på det vi gör, säger Michael Frederiksen.

– Det är bara att se på allt som hänt i världen under de senaste fyra åren. Man måste alltid vara försiktig, skjuter Elin Åderman in.

undefined
Konsertkvällarna på "Varvet" är omgärdade av mycket nostalgi. Vid nylanseringen 2018 gjordes ett försök att återuppväcka dem. I nuvarande regi nöjer man sig med mindre spelningar på terrassen.

GT kommer mitt i vårstädningen. Till helgen öppnar Warfsholm för säsongen, och de sista spåren efter julen ska bort.

– Numera behöver vi inte starta från scratch varje år. Vi har flera återvändare i personalstyrkan, vilket är väldigt skönt, säger Elin Åderman.

Första sommaren var mindre skön.

– Hur många var vi då? Fem? Alldeles för få i alla fall. Vi gjorde ju allt själva. Serverade frukosten tidigt på morgonen och var kvar när baren skulle stängas. Vi var helt slut efteråt, säger Michael Frederiksen.

Till sommaren 2023 har personalstyrkan utökats till ett tjugotal anställda. Personer från ön, gärna Klinte med omnejd har premierats ända sedan starten.

– Vi vill ha lokala anställda, framför allt för att få en lokal förankring, säger Elin Åderman.

Som bekant är Warfsholm inte vilket ställe som helst. Pensionatet har varit en del av vyn i Klintehamn ända sedan 1899, så man får räkna med att ortsborna har åsikter om hur det drivs.

undefined
Pensionatet på udden vid Klintehamns hamn byggdes redan 1899 och har närmast blivit en sevärdhet i sig.

– Det är nog mitt varmaste minne från första sommaren. Restriktioner rådde och gamlingarna skulle egentligen hålla sig hemma. Ändå kom de och skulle ha sin ostfralla när vi öppnade. Många av dem har blivit stammisar här. Klinteborna har varit så fina mot oss. Och fastighetsägaren har varit ett bra stöd, säger Michael Frederiksen.

Den är viktig för dem, ostfrallan.

– Den ska vi alltid ha kvar. Vi väljer bra råvaror, närproducerat och ekologiskt, och då måste det få kosta. Men det är viktig att det finns något för alla. Man ska inte känna att man måste äta en trerätters bara för att man kommer hit, säger Elin Åderman.

undefined
Parets franska bulldogg Snark har varit med sedan starten. "Han tror fortfarande att det är han som äger stället", säger Michael Frederiksen.

Om det bär det sig? Jo då.

– Vi har haft lönsamhet hela tiden. Det som räddat oss är just att vi varit bra på att hålla nere kostnaderna. Och signalerna inför sommaren är ganska goda. Det verkar som att det kommer folk till Gotland, även om det är svårt att förutspå exakt hur många det blir i slutändan. Bokningsmässigt ligger vi på ungefär samma nivå som i fjol, säger Elin Åderman.

Två knackningar ljuder plötsligt i matsalen.

– Knock on wood!

Michael Frederiksen gör så flera gånger under intervjun, knackar i bordet när framtiden, med all dess ovisshet, kommer på tal.

undefined
Elin Åderman och Michael Frederiksen flyttade egentligen till Gotland och Klintehamn för att jobba på Warfsholm. En kort tid senare hade driftbolaget gått i konkurs och paret fick erbjudandet att ta över driften. "Vi trivs här och planerar att bli kvar", säger de tre år senare.

Men försiktigheten till trots händer det lite grejer på pensionatet. Nyligen inledde paret ett samarbete med Arc Adventure, som ska hyra ut havskajaker och SUP-brädor vid Warfsholm.

– Det är något vi velat göra ett tag, men vi kände att skulle bli för krångligt att ordna med det själva. Därför är det här samarbetet perfekt för oss, säger Elin Åderman.

Händer grejer gör även det i Klintehamn, som under en tid hemsöktes av nedläggningar och en trist utveckling i största allmänhet. Men tack vare flera etableringar har orten på sistone blivit ett populärt besöksmål på helgerna.

– Då kan man ju tänka: Aj då, konkurrens! Men alla vi som verkar här vinner faktiskt på den konkurrensen. Man åker kanske inte de där tre milen från Visby bara för att gå till ett ställe. Nu finns det mycket mer att göra här, och då tycker gotlänningarna att det är mer värt resan, säger Michael Frederiksen.

Fakta

Pensionat Warfsholm byggdes 1899 och kallades ibland Villa Wöhler. Detta efter grundaren Willy Wöhler – mer känd som ”Karlsökungen” då han var drivande i att göra Stora Karlsö till ett skyddat naturområde.

I 124 år har det förblivit pensionat, restaurang och mötesplats.

Paret Staffan Fritz och Maria Bryntesson köpte verksamheten 2010, men sju år senare bestämde de sig för att sälja. Köpare blev Wisby hotells tidigare hotelldirektör Sanna Göthman. Hösten 2019 begärde hon sitt driftbolag i konkurs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!