"Vem ska betala för hjälpen?"
Hassela Gotland har stora ekonomiska problem. Nu varslas nästan en fjärdedel av personalstyrkan. För att klara den akuta krisen kommer många som arbetar på Hassela att avstå från februarilönen.
Foto: Rolf Jönsson
Föräldrarna var nästan tvungna att kasta ut Simon för att han skulle få den hjälp han behövde. Så ser det ut i hela landet.
När kommunerna sparar är hela den svenska HVB-branschen i gungning. Under de senaste åren har antalet ungdomar på Hassela Gotland minskat från 95 till 63.
För första gången i Hasselas 25-åriga historia finns det inte längre någon kö.
I höstas varslades tio anställda. Men det var inte tillräckligt. I går varslades ytterligare 20 tjänster. Det innebär att nästan var fjärde av de 89 anställda kommer att sägas upp. Och den här gången kommer också medlevare att drabbas.
Sålde Justus
Hassela Gotland ägs av 38 personer som arbetar för bolaget. All vinst har återinvesterats i verksamheten och därför äger Hassela i dag en lång rad fastigheter i Klintehamn, Vänge och Bro.
Förra året köpte man också in Värmlandskollektivet, som driver en liknande verksamhet.
Nu kommer man att se över alla tillgångar, verksamheter och hela organisationen. Livräddningskryssaren Justus såldes förra veckan och det kan bli fråga om att fler verksamheter läggs ned eller "knoppas av" och drivs av andra.
Mats Barre som är verksamhetsansvarig på Hassela ångrar inte köpet av Värmlandskollektivet:
- Stora företag klarar svängningarna bättre än små. Och att vi har etablerat oss i Västsverige innebär att vi har lättare att vinna upphandlingar i Göteborgsområdet.
Just nu ser man över alla möjligheter att få ekonomisk stabilitet i bolaget igen. Tankarna inriktas inte bara på avveckling, utan också på möjligheten att rikta sig till nya grupper. Ensamma flyktingbarn skulle kunna vara en sådan grupp, förklarar Lasse Siggelin.
Den stora minskningen av antalet elever på Hassela har också inneburit att företaget fått akuta problem med likviditeten. De 38 delägarna har beslutat sig för att avstå hela eller delar av februarilönen.
Behovet kvarstår
- Allt för att trygga kassan. Och efter det har också anställda som inte är delägare frivilligt avsagt sig lönen i februari, berättar Mats Barre.
Behovet av stöd till ungdomar minskar inte bara för att kommunerna har fått dåligt med pengar.
Tvärtom, menar Mats Barre:
"Ett bra ställe"
- Det har blivit tuffare och råare. Det används mer vapen och det anläggs bränder i förorterna. Men vem ska betala när ungdomarna behöver hjälp? I slutänden är det en politisk fråga.
- Det borde komma fram mer pengar på något sätt. Hassela är ett bra ställe, tycker Simon Svensson.
Han är glad över att hans hemkommun till slut gick med på att han skulle få en plats på Hassela. Efter några månader på Gotland har livet börjat ta en ny vändning.
- Jag behövde komma bort från droger och beroenden. Nu försöker jag att hitta en väg i livet.
HVB står för: "hem för vård eller boende" och enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) kan man tvångsplacera barn och ungdomar (under 18 år, och i vissa fall under 20 år) på ett HVB-hem.
Placering på sjukhus eller (främst i slutet av vårdtiden) i det egna hemmet förekommer också.
Placering på sjukhus eller (främst i slutet av vårdtiden) i det egna hemmet förekommer också.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!