- Om inte Klinteskolans högstadium blir kvar, då kanske Donnergymnasiets friskola gör ett högstadium, funderar Cecilia Forss från Västergarn.
I kväll på Rondo i Klintehamn bjuder barn- och utbildningsförvaltningen in till det första av fem dialogmöten om besparingar och förändring av grundskoleorganisationen på ön.
-Politikerna lyssnar på oss, men bryr sig inte om vad vi säger, enas Sofia Dunstrand från Väte, Amanda Stengård från Klinte och Kirstie Clubb från Skottland.
På förslag kan Högbyskolan i Hemse, med plats för cirka 400 elever, också bli skola för årskurs 7-9 för Klinteskolans upptagningsområde.
- Mötet på Rondo är viktigt och vi ska gå dit. Vi vet ju inte hur politikerna tänker, säger Julia Ahlin och Lina Bjarneby från Mästerby och Michelle Jonsson-Arskans från Klinte.
Tjejerna diskuterar högstadieskolornas framtid och menar att läggs högstadiet ner i Klintehamn, då kommer de flesta som bor norr om Klinte att välja Visby.
Vill inte till Hemse
- Bussförbindelserna är bra och många kan åka bil med föräldrar som jobbar i stan.
Zacke Cederlund som går i åttan gör tvärt om. Han bor i Visby och åker till skolan i Klintehamn.
- Det är okej, men Athene i Visby är ett alternativ. Aldrig att jag åker till Hemse, säger han.
Inte heller Janna Engström från Hogrän och Pontus Wallin från Västergarn ser Högbyskolan som en bra idé.
- Det blir en jättestor elevkull som måste åka från Klinte till Hemse, säger Janna.
Hon gick i Hogrän skola på låg- och mellanstadiet.
Skolan är kvar och där går nu hennes småsyskon.
Gillar små skolor
- Det är bra att få växa upp på landet och gå i en liten landsbygdsskola. Det märks. Man blir lite annorlunda som människa på ett positivt sätt. Det kan aldrig bli bra om allt koncentreras till Visby och bara turisterna blir kvar på landet.
Också lärare uttrycker sig positivt om skolorna på landsbygden.
- Varför inte göra tvärt om och ta elever från stan om det är elevbrist på landet. Blir inte skolorna kvar dör bygden ut på bofasta, säger lärare som vill vara anonyma.
Känslig tid
I Kulan, träffpunkten på Klinteskolan, jobbar Marianne Gutenberg. Med elva års erfarenhet vet hon att tonårstiden är en viktig tid i ungdomarnas liv.
- Puberteten är den värsta perioden att göra förändringar. Då händer så mycket i kroppen och att dessutom behöva flytta kan sätta djupa spår i en känslig tonåring.
Hon ser alla Klinteskolans elever som sina egna barn och gör allt för att deras liv ska bli lite mjukare i en för många hård värld.
- Alla vet att jag älskar var och en av dem och de älskar mig. Så känner de flesta och det är underbart.