Warfsholm stänger – bolag begärs i konkurs

I drygt två år har Sanna Göthman drivit Warfsholm i Klintehamn. Nu har driftbolaget bakom pensionatet begärts i konkurs.

Driftbolaget bakom Warfsholm hotell och pensionat går i konkurs. "En sorglig dag, inte bara för mig utan också för många av våra leverantörer", berättar Sanna Göthman som i två år drivit pensionatet i Klintehamn.

Driftbolaget bakom Warfsholm hotell och pensionat går i konkurs. "En sorglig dag, inte bara för mig utan också för många av våra leverantörer", berättar Sanna Göthman som i två år drivit pensionatet i Klintehamn.

Foto: Eva HC Nyström/arkiv

Klintehamn2019-11-08 19:36

Det var i september 2017 som Sanna Göthman (tidigare Kleven) meddelade att hon skulle lämna rollen som hotelldirektör för Clarion hotel Wisby. Vid årsskiftet tog hon i stället över driften av Warfsholm med restaurang- och hotellverksamhet i Klintehamn.

Två år senare är den resan nu till ända. På fredagseftermiddagen lämnade driftbolaget in en konkursansökan till Gotlands tingsrätt.

– Det är väldigt sorgligt. En sorglig dag, inte bara för mig utan också för många av våra leverantörer som drabbas av det här, säger Sanna Göthman.

Vad är anledningen till konkursen?

– Vi har växt för stort för fort. Huvudsakligen handlar det om att Warfsholm var stängt i åtta år före det att vi öppnade. Gotlänningarna har förstått att vi har öppnat igen. Men jag känner att vi inte har lyckats få turister att förstå det, säger Sanna Göthman, och fortsätter:

– Sedan finns det andra faktorer som också har spelat in, däribland att vi under sommaren har haft en stor konkurrens vad gäller konserter, menar hon.

På fredagskvällen firades 120-årsjubileum på Warfsholm. I samband med det avslöjade Sanna Göthman nyheten för inbjudna gäster.

– När jag förstod åt vilket håll det var på väg kände jag att jag ville berätta min egen historia. Jag gör hellre det än att bara skicka ut informationen i rymden.

Hur tror du folk på festen kommer att reagera på nyheten?

– Klart att det blir märkligt, folk tror ju de kommer dit för att fira. Men jag tror och hoppas att jag blir bemött med kärlek. Folk har sagt till mig att jag har varit väldigt modig som vågat göra den här satsningen. Kanske skulle jag ha varit lite mindre ambitiös, säger Sanna Göthman.

Du ångrar inte det ni har gjort på Warfsholm?

– Det kan jag inte göra. Det har varit en fantastisk tid. Jag är jättestolt över det vi har gjort.

Det är driftbolaget Warfsholm Pensionat AB som går i konkurs. Fastigheten ägs dock av ett annat bolag, nämligen Klinte Stora Snögrinde 5:1 AB, där Sanna Göthman är delägare, tillsammans med Curt och Björn Cedergren.

Redan nu har arbetet med att hitta en ny driftoperatör inletts.

– Vi för en dialog med några intressenter som är intresserade av att driva vidare anläggningen i samma anda. Det är inte riktigt klart hur det blir, allt ska ännu gå genom en konkursförvaltare, berättar Sanna Göthman.

Bolaget har en ackumulerad skatteskuld på närmare en miljon kronor. Därutöver finns leverantörsskulder och bankskulder.

Warfsholm håller öppet över helgen.

Warfsholms bageri, med lokaler på Donnersgatan i Klintehamn, kommer att drivas vidare som vanligt.

Sanna Göthman tog över driften av Warfsholm för snart två år sedan. "Jag är jättestolt över det vi har gjort".
Sanna Göthman tog över driften av Warfsholm för snart två år sedan. "Jag är jättestolt över det vi har gjort".
Karta: Warfsholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!