Brottsmisstänkt fick åka på dykresa

En av de misstänkta för den senaste tidens inbrott i Klintehamn är nu på dykresa i Egypten. I fredags släpptes han av polisen och dagen därpå åkte han på dykresan i Hassela Gotlands regi.

Klintehamn/Visby2011-05-27 04:00

En pojke i övre tonåren, som suttit anhållen misstänkt för den senaste tidens inbrott i Klintehamn, släpptes i fredags. På lördagen åkte han till Egypten på en dykresa i Hasselas regi.

Resan var planerad och förberedd sedan tidigare och trots att pojken nu är brottsmisstänkt valde Hassela Gotland att fullfölja planerna.

- Som alltid här när ungdomar gör något, så bollar vi fram och tillbaka för- och nackdelar. Nu tyckte vi att för hans utveckling, hans roll i det hela och hans framtid, var det en väg in i ett schysst liv, utan brott och kriminella aktiviteter, säger Susanne Barre, föreståndare på Hassela.


Utmaning inte belöning
Hon menar att dykresorna är en utmaning som ställer krav på ansvarstagande hos ungdomarna. Att Egyptenresan skulle kunna uppfattas som en belöning, håller Susanne Barre inte med om.

-  Ingen av oss tänker på detta som en belöning, det är ju befängt. Det han behöver är hjälp i positiv riktning och vi ser detta som en utmaning för att välja ett schysst liv, säger hon.

Dykutbildningarna i Egypten har tidigare kritiserats.

- Det här är i vår egen regi. De båda anställda som är med är utbildade dykare, samma folk som har haft dykutbildningen här, säger Susanne Barre.


Hem i helgen
I helgen kommer pojken, som fortfarande är brottsmisstänkt, hem från Egypten.

Hur arbetar ni vidare med det?

-  Precis som med alla andra, genom att jobba med sig själv, samtal om etik och moral och konsekvenser om de inte stiger upp på morgonen och gör de sysslor de ska. Vi jobbar med det här täta medlevarskapet och en viktig del av det är att få dem att känna att jag är värd ett gott liv, säger Susanne Barre.

Vad tänker du om att de här brotten har skett?

- Det är jätteolyckligt.

Hur kunde de här brotten ske, ska inte ungdomarna vara hemma på kvällarna?

- Det här är ingen låst institution, det är ett behandlingshem där man bor i fosterhemsliknande former. Jag, precis som alla andra, bor här med min familj tillsammans med ungefär tre ungdomar. De ska vara hemma klockan tio söndag till torsdag och klockan tolv fredag och lördag. Sen om någon ungdom vaknar och går ut klockan två på natten, vilket sällan sker, så är det inte säkert att vi märker det. Men det är ett ställningstagande som Socialtjänsten gjort, att de här ungdomarna är mogna för det, säger Susanne Barre.


Ut med hundar
- Känner vi att det är gungigt så går vi ut med våra hundar både tolv och två på natten, men en hundraprocentig koll kan vi bara ha genom att bygga upp relationer och det kan ta lång tid. Man bygger inte en relation på att skramla med nycklar och säga att de måste vara på sitt rum klockan åtta, fortsätter Susanne Barre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!