Wisbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram märker av trycket. Många är på och rycker i eleverna, redan under skoltiden.
– Operakällaren, Fotografiska och flera ställen i Stockholm vill att vi skickar upp våra elever, säger Tomas Lundgren.
I slutet av 1990-talet hade han 60 elever per årskurs. I dag är antalet 16.
En tredjedel av eleverna väljer bageri och ungefär tio studenter om året blir klara för att söka restaurangjobb.
– Det är ingenting. Jag är jättebekymrad. Utan bra restauranger går Gotland rakt ner i källaren, säger Tomas Lundgren.
Den nya gymnasiereformen 2011, menar Tomas Lundgren, medförde en ökad press att få högskolebehörighet och han befarar att den skrämt elever från bland annat restaurangskolan.
– Jag tror att det är föräldrar som hindrar barnen från yrkesprogrammen. Nu är det inte en utan två generationer som levt med snabbmat och att mat är ett problem som måste lösas, säger Tomas Lundgren.
Glamourösa tv-kockar och matlagningstävlingar på tid riskerar också att ge en felaktig bild av yrket.
– När det är fler sökande till Paradise Hotel och Idol än till kockutbildningar har man en konstig världsuppfattning, säger han.
Efterfrågan har svängt till lokalproducerat, miljötänkande och ekologisk mat. Nu måste också statusen på kockyrket ändras och Tomas Lundgren menar att köken måste börja användas för vad de är byggda för.
– Nu sker en generationsväxling från mattanterna som går i pension. Det måste in nytt folk och de finns inte, säger han.