För att lösa personalkrisen för restaurangerna drog Arbetsförmedlingen på Gotland för ett år sedan igång en snabbutbildning för vuxna. Eleverna hann gå en termin, sedan lades utbildningen i malpåse. En upphandling på nationell nivå drog ut på tiden, och hela utbildningen fick snabbavbrytas. Nio kockelever och två lärare hos Lernia blev plötsligt arbetslösa.
– Jag tycker att det är väldigt dåligt, säger Linda Hagström.
Hon skulle ha varit färdigutbildad kock i september förra året. Först den 23 januari kunde utbildningen fortsätta. De flesta av kockarna blir klara till sommaren och Linda har jobb direkt, på restaurangen på Visby flygplats.
I måndags började också 32 nya elever den drygt 20 veckor långa vuxengrundutbildningen i restaurangkök.
De nya kockarna kommer inte att räcka för att mätta Gotlands behov. Restauranger, krogar, men även Region Gotland, söker just nu ett mycket stort antal kökspersonal och kockar.
Bristen är dramatisk. Det säger Pascal Bouras på Toftagården.
– Det är ett helvete att hitta personal. Just nu ser det mörkt ut, men jag hoppas, säger han.
Pascal Bouras menar att han nu kanske tvingas chansa och anställa de med mindre erfarenhet. För kockar med flera år i branschen är han beredd att betala bra, och att hjälpa till med praktiska saker.
– Bostad har vi här, säger han.
Han menar att trenden har svängt och att kockar med utbildning inte längre självklart vill tillbringa sommaren i ett restaurangkök.
– De väljer att bli vaktmästare eller att jobba i barer. De vill träffa folk och inte jobba bakom kulisserna, säger Pascal Bouras.
På restaurang Bolaget i Visby var det kris redan förra året.
– Ett tag övervägde vi att sluta med luncherna för att vi inte hade personal, säger delägaren Eva Toivonen.
Sommartid krävs drygt 35 anställda, varav 8 till 10 är kockar, för att allt ska snurra på.
– Det är alltid en stressklump i magen varje år, säger Eva Toivonen.
Även Bolaget erbjuder att hjälpa till med boendet för sin säsongspersonal. I år ska en bättre arbetsmiljö förhoppningsvis bidra till att locka kockar. Vid årsskiftet stängde butiksdelen i lokalerna och där byggs nu ett nytt kök som ska vara klart i maj.
– Nuvarande kök är för litet och kockarna har jobbat på enormt liten yta, säger Eva Toivonen.
Hon menar att fler kockar och restaurangpersonal nu skyndsamt måste utbildas. Om drygt ett år ska tusentals kryssningsbesökare om dagen serveras luncher.
– Kryssningskajen kommer att förlänga säsongen, jag har ingen annan lösning än att utbilda fler, säger Eva Toivonen.