– Om jag jobbar kväll i Visby måste jag åka klockan halv 7 på morgonen. Sedan måste jag vänta till halv fyra dagen efter för att åka hem igen, säger Monica Holm.
Hon berättar hur hennes oregelbundna tider gör det omöjligt att använda kollektivtrafiken på ön.
– Jag är beroende av bil, jag skulle inte kunna jobba heltid om jag tog kollektivtrafiken. Det är en ekonomisk fråga för politikerna såklart och inte en enkel ekvation.
Trots att politiker och regionsanställda utlovar att förändring ska ske så görs inga större satsningar på kollektivtrafiken.
Monica Holm lyfter flera problem med den kollektiva trafiken. Bland annat glesa turer, oflexibelt bokningssystem och svårt att ta sig någonstans om man inte redan bor vid de så kallade knutpunkterna.
Idag finns tjänsten "Närtrafiken" för detta ändamål, via regionens hemsida, men den trafikerar bara vissa dagar och tider och många känner inte till att tjänsten finns.
Monica Holm har en idé om att det skulle kunna gå att få till ett liknande system för kollektivtrafiken i stort där man helt enkelt kan ringa en sambandscentral för att boka en resa.
– Nu kan det ibland gå en buss med bara en passagerare, det är inte heller så miljömedvetet. Med ett bokningssystem skulle det kanske gå att samordna lite bättre, och dessutom anpassa till den tid när resenärerna faktiskt behöver, säger hon.
Hon hoppas att regionen och politikerna ska reflektera över hennes förslag. Särskilt gällande socknar som idag har få turer.
– Det skulle kunna göras med minibussar eller andra mindre fordon, det skulle räcka, dessutom skulle det vara miljömässigt smart.
Regionens kollektivtrafikutvecklare Michael Schwertner förstår det motsägelsefulla i att vara ett pilotområde för miljöarbete och samtidigt ha glesa turer i kollektivtrafiken.
– Det är inte lätt att anpassa sig till alla krav på en ö, till exempel har vi ganska många skolelever i trafiken som behöver åka de här tiderna, säger han.
Han menar att den upphandling kring busstrafiken som gjordes 2008 är långt ifrån flexibel. Men just nu pågår en ny upphandling.
– Vi kan bara jobba utifrån det anslag och resurser som finns tillgängliga. En diskussion om ökade anslag och samtal med tekniska nämnden pågår. Men egentligen behöver vi få regionfullmäktige att besluta om medel. Vi ska väl få mer resurser men vet inte hur mycket.
Michael Schwertner är positiv till idén om mindre bussar och bokningssystem.
– Det är en bra idé som vi har diskuterat, det finns många olika lösningar. I bästa fall tar vi över en redan befintlig lösning från en annan ort. Förhoppningsvis snarast möjligt. Men så länge en politisk process pågår får vi vänta och se.
För de socknar som saknar kollektivtrafik vill han kunna göra mer men han är samtidigt medveten om de svåra besluten politikerna står inför. När anslagen ska fördelas och kollektivtrafiken ställs mot vård och skola.
Kollektivtrafiken använder sig av bokningsappen Ridango. Den har på appstore ett betyg på 1,4 av 5 och 41 recensioner som kort sagt inte är särskilt positiva. Där jämförs moderniteten i appen med Valdemar Atterdags dagar och många är frustrerade över dess utformning. Flera i kommentarerna ber även regionen att byta reseappsleverantör.
– Det är en känslig fråga, vi vet att det finns vissa problem med användandet. Vi hade hoppats att utveckla appen i år men tyvärr har vi inte resurserna för det, säger Michael Schwertner.