– Gotland satsar betydligt mindre per person på kollektivtrafiken än andra län. Det syns i trafiken, säger Brittis Benzler (V), ledamot i regionfullmäktige.
Även Karl-Johan Boberg (C), ordförande i tekniska nämnden, anser att kollektivtrafiken behöver mer resurser för att kunna förbättras.
– Vi vill i framtiden ha enkelhet och punktlighet inom kollektivtrafiken. Tyvärr var inte förra majoriteten riktigt på hugget och förberedelserna inför denna upphandling var inte riktigt klara, säger han.
Nämnden förbereder sig redan nu inför nästa upphandling av kollektivtrafiken, som kommer påbörjas 2022. Den upphandling som nu genomförs ska bara gälla i tre år och under den tiden kommer inga större reformer göras inom kollektivtrafiken, om inte mer pengar skjuts till, enligt Karl-Johan Boberg.
– Vi vill skapa en långsiktig plan där kollektivt resande ska bli ett bra alternativ för gotlänningarna, säger han.
Enligt Tommy Gardell (S), andra vice ordförande i tekniska nämnden, har partierna länge varit överens om att satsa på kollektivtrafiken, men när tekniska nämnden begärt mer pengar till detta har budgetberedningen gett dem avslag, varje år.
– Sjukvård och skola behöver pengarna och då finns det inga pengar kvar till kollektivtrafiken sen.
Trots att han själv var en del av den tidigare majoriteten så håller han med nuvarande ordförande i tekniska nämnden om att dess förberedelser inför pågående upphandling varit bristfälliga.
– Förberedelserna var inte klara. Vi är den region i landet som satsar minst på kollektivtrafiken, vi borde satsa mer. Ytterst handlar det ju om att mer pengar krävs för fler antal turer och bussar.
Vänsterpartiet, som tidigare förespråkat gratis kollektivtrafik, vill nu istället prioritera att de längsta resorna ska bli billigare.
– Där kan vi se de största effekterna i minskat koldioxidutsläpp och därmed mindre påverkan på miljön, en omställning till kollektivt resande är helt nödvändigt, säger Brittis Benzler (V).
Flera av de problem som GA pekat på i tidigare artiklar om kollektivtrafiken finns med i politikernas framtidsplaner.
– Vi har genom ett trafikförsörjningsprogram pekat ut visionerna vi har för framtida kollektivtrafik. Färjan är exempelvis alltid en diskussion. Vi tror även att anropsstyrd trafik är en del av den utveckling vi kommer att se framöver, säger Eva Nypelius (C), ordförande i kommunfullmäktige.
Hon anser att det behövs mer satsningar och ett nytt upplägg för kollektivtrafiken. Genom bland annat några stamlinjer med tät trafik och anropsstyrd trafik som ger gotlänningar på mindre orter möjlighet att komma till linjerna.
Tommy Gardell tror det behövs ett helhetsgrepp om kollektivtrafiken för att få till en trafikomställning. Hans vision är en solfjäder av täta turer ut från Visby med minst en buss varje timme åt båda håll.
– Ett lyft för helheten ges bara av tätare turer över hela ön, först då kan jag tänka mig att man väljer att skippa bilen, säger han.
Samtliga politiker som GA har pratat med menar att de stora reformerna kommer först i nästa upphandling. Om budgeten tillåter. Alltså krävs det att regionfullmäktige öronmärker mer pengar i framtida budgetar för att en satsning ska kunna bli möjlig 2022, något som ännu inte beslutats om.
– Jag tror inte det blir så mycket förändringar de närmsta tre åren. Det blir minimal utökning av trafiken om man inte skjuter till med mer pengar i budgeten, säger Tommy Gardell.
agnes.kullenmark@gotlandsallehanda.se