Regeringens föreslagna flygskatt har vållat massiv debatt, både på Gotland och i riket. Region Gotland och länsstyrelsen är två remissinstanser på ön som ställt sig kritiska. Så här sade landshövding Cecilia Schelin Seidegård tidigare i år, om öns unika förutsättningar:
– Vi är beroende av väl fungerande flygmöjligheter för både näringslivets tillväxt, besöksnäringen och privatpersoners möjlighet att resa. Vi kan ju inte välja att ta bil, tåg eller buss till fastlandet. Vi saknar även en konsekvensanalys av införande av en skatt på flygresor, främst ur ett regionalt perspektiv.
Trots kritikstormen fanns flygskatten med i höstens budgetproposition. Men regeringen hade då bantat ner förslaget i antal skattekronor – och en kompensation fanns plötsligt med, för att ”säkerställa att eventuella ökade driftsunderskott för lokala/regionala flygplatser som följer av skatten kan kompenseras, vilket bedöms kunna bli aktuellt för flygplatser i Norrland och på Gotland”.
Den kompensationen ser ut att kunna bli nästa stridsfråga för gotländska politiker och intressenter. Förslaget mottogs nämligen inte positivt av alla.
Samarbetsorganet Svenska regionala flygplatser, SRF, är en tung remissinstans i frågan – och de har författat ett kritiskt brev till finansdepartementet.
– Flygbolagen har sagt att de troligen svarar på en ny skatt med indragna linjer och färre flyg på vissa sträckor. Det finns inget som säger att det här kommer att drabba enbart Gotland och Norrland, det finns många andra mindre linjer i Sverige också, förklarar SRF:s vd Peter Larsson för GT.
Organisationen – som varit emot den nya flygskatten från början – undrar också hur kompensationen verkligen ska se ut.
– Ska det vara en schablonsumma, eller något man ansöker om? Det får vi fortfarande inget svar på. Den här delen av skatteförslaget är inte beredd av tjänstemän, den dök bara upp som ett politiskt förslag lagom till budgeten, säger Peter Larsson.
David Lindvall (S), vikarierande gotländsk riksdagsledamot, har inte heller fått någon klarhet i hur kompensationen ska utformas.
Men han är är övertygad om att den kommer till skott.
– Kompensationen finns med i budgeten, så den blir av. Den riktar sig bland annat till Gotland, eftersom det inte finns samma alternativa infrastrukturlösningar där som det gör på många andra platser, säger han.