Region Gotlands stadsodlingsstrategi, som antogs i slutet av 2015, innebär ett antal förändringar för kolonilottsområdena. Visby norra koloniträdgårdsförening, vars område ligger mellan Norra Hansegatan och Cederströmsgatan, anser att en del initiativ är bra i den nya strategin men vissa punkter håller de inte alls med om. Karin Wibom, ordförande i föreningen, och Monica Fahlström, sekreterare, berättar att de under processens gång fått signaler från regionen att om de inte går med på de nya kraven finns det risk att koloniområdet säljs.
– Vi har känt oss närmast hotade om att vi kommer att förlora området om vi inte går regionen till mötes, berättar Karin Wibom.
Sedan i höstas pågår ett arbete med att ta fram ett nytt arrendeavtal mellan föreningen och regionen. Än har de inte nått en överenskommelse, och det börjar bli bråttom eftersom föreningens nuvarande avtal löper ut 15 mars. För att vinna mer tid har koloniträdgårdsföreningen ansökt om förlängning på 12 månader.
– Vi vet inte om förlängningen godkänns men vi hoppas det så att vi kan fortsätta förhandlingarna i lugn och ro, säger Monica Fahlström.
En av riktlinjerna i stadsodlingsstrategin är att regionen vill öppna upp koloniområdena för allmänheten. För kolonilottsägarna innebär det olåsta grindar och ett lågt staket i stället för ett stängsel som det är i dag, vilket leder till oro för ovälkomna besökare, stölder och skadegörelse.
– Regionen satte upp stängslet på 70-talet för att det var mycket skadegörelse och nu vill de ta ner det igen. Dessutom verkar det som att vi ska ta hand om staketet, och det tar tid att underhålla 500 meter spjälstaket, säger Karin Wibom.
Tidigare har koloniträdgårdsföreningen haft öppet för allmänheten fyra dagar om året. För att möta regionens önskan gick föreningen förra året med på att ha öppet totalt 40 dagar under sommaren.
– Det tycker vi gick bra överlag. Men att ha öppet årets alla dagar är en annan sak, koloniområdet ligger på ett utsatt ställe där många passerar, inte minst på sommaren, säger Karin Wibom.
En annan av punkterna i avtalet som föreningen är kritisk mot är att de framöver måste söka bygglov för uppförande av stugor eller växthus. Sedan långt tillbaka har föreningen haft egna föreskrifter som säger att medlemmarna får ha en stuga på max 9 och ett växthus på max 6 kvadratmeter per kolonilott. Föreningen har 40 odlingslotter med totalt 41 stugor och ett antal växthus.
– Våra egna regler har fungerat bra i 104 år. Eftersom marken klassas som parkmark beviljas dessutom inte bygglov, vilket innebär att inga nya hus kan byggas, säger Karin Wibom.
För föreningen har processen varit lång med många turer fram och tillbaka.
– Vi önskar att regionen hade pratat med oss innan strategin infördes, då hade både vi i föreningen och regionen sluppit det här tidskrävande arbetet och förhandlingarna, säger Monica Fahlström.
GA har sökt ansvariga från regionen. I ett mail skriver Louise Billqvist, handläggare för park- och naturmark, att "teknikförvaltningen arbetar med frågan och diskuterar den löpande med politiken och Visby Norra koloniträdgårdsförening. Först när vi har gjort detta kan vi lämna information till er".