Pannkaksträdet är skapat av entreprenören Pigge Werkelin, och hans fru Monika Möller Werkelin, och ligger intill till deras bostad i Brissund. För tre år sedan fick byggnadsnämnden in en anonym anmälan om att den stora lekparken var ett svartbygge då den saknade bygglov. Där började den grannfejd som nu i juni tog extra fart när bolaget bakom parken, Östersjöns förvaltning AB, satte in en helsidesannons i turistmagasinet Gotland Just Nu där de bland annat skrev:
"På grund av att några grannar bestämt sig för att denna lekplats inte skall få finnas då den stör dem så har detta blivit en stor sak på Gotland."
"Det som är det mest komiska i denna absurda situation är att den granne som är mest aggressiv, och till varje pris inte vill ha några stockholmare i området, själv är en inflyttad stockholmare."
Annonsen blev droppen som fick bägaren att rinna över för flera av de boende på Brissund. Därför har de nu för första gången gått samman för att få sin röst hörd.
– Vi har suttit och gruffat i stugorna, det tänker vi inte göra längre, säger Gunnar Bergfasth, vars släkt haft hus i Brissund sedan 1930-talet.
– Det är inte bara en person som är emot planerna, vi är minst 50 familjer. Det finns ett massivt motstånd, säger Kerstin Erwallius, som har sommarhus ett stenkast från Pannkaksträdet.
För ett år sedan konstaterade Region Gotland att Pannkaksträdet växt sig så pass stort att det inte längre kan klassas som lekpark utan att det handlar om en nöjespark – som dessutom saknar bygglov. Därför måste det rivas och återställas inom åtta månader efter att beslutet vunnit laga kraft. Om det inte sker riskerar ägarna vite om drygt 2,2 miljoner kronor. Ägarna menar i sin tur att det inte alls är en nöjespark utan att den ska ses som en "öppen gård".
Pigge Werkelin har tidigare förklarat att Pannkaksträdet ligger på en obrukbar stenåker. Enligt planhandlingen för Brissund är åkern dock klassad som ett viktigt grönområde som ska hållas fritt från bebyggelse.
För att få till parken har jord schaktats av och grus lagts på så att delar av våtmarken fyllts upp, enligt länsstyrelsen. Vägen har även breddats för att få till mötesplatser.
– Landskapet har markant förändrats, vilket vi tycker är oroande, säger Kerstin Erwallius.
Paret Werkelin har även planer på en semesterby med drygt 30 stugor på marken i Brissund, något som flera grannar är starkt emot.
– När vi fick veta det blev det ett massivt uppror, säger Gunnar Bergfasth.
Enligt bolagets egen annons har Pannkaksträdet 20 000 besökare om året. De allra flesta kommer med bil längs de smala och slingriga vägarna i området.
– Vi är oroliga för vad som händer med trafiksituationen, belastning på vägar och miljö, förändring av områdets karaktär samt grundvattenförhållanden.
Förutom miljöpåverkan menar grannarna att deras vardag påverkas av Pannkaksträdets utbredning.
– Det dyker upp skyltar överallt som skymmer sikten. En granne har fått sätta upp staket efter att personer haft picknick i deras trädgård.
Under intervjuns gång kör en bil in på Kerstin Erwallius tomt.
– Så här är det hela somrarna, de som inte vill betala för parkering försöker ställa sig hos oss istället, säger hon.
Pigge Werkelin överklagade länsstyrelsens beslut om att åkern måste återställas till mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt. Han nämner där att det bara är en granne som har överklagat.
– Men vi är så många fler, säger Kerstin Erwallius.
För att visa sitt misstycke ska grannarna nu gå ihop och svara på överklagandet.
– Det är i allra högsta grad en demokratifråga. Om gällande detaljplaner och politiska beslut inte följs skapas en oro att vem som helst kan bygga vad som helst, säger Gunnar Bergfasth.
– Oron bland flera av grannarna är påtaglig, men nu har vi enat oss, säger Kerstin Erwallius.
Pigge Werkelin tycker att det hela är en tråkig historia.
– Jag vet inte varför man är emot det här. Vi har många grannar som hejar på oss också, några vars barn jobbar vid Pannkaksträdet. Vi har skapat flera arbetstillfällen. Sedan är de några stycken som tycker att det är fel. Jag har bjudit in dem att komma in och berätta vad som är fel så kan vi se om vi kan få till det, säger han.
För flera år sedan gjorde Pigge Werkelin en överenskommelse med regionen om att han skulle lämna ifrån sig Brissunds camping mot löftet att de skulle få ett annat område. De beslutade sig då för åkern intill Näckrosvägen i Brissund.
– Då var det ett antal grannar som satte sig emot det där, de vill absolut inte ha några stugor där. Då får vi ta den matchen, säger Pigge Werkelin och fortsätter:
– Det pågår ett planarbete för att det ska bli en stugby där. Så länge grannarna inte vill det har vi en lekplats där, det är vår plan.
Tycker du att ni har tagit hänsyn till naturvärdena när ni har byggt parken?
– Absolut. Vi har inte gjort några ingrepp i stort sett alls.