Heta diskussioner om Stenhuse Gårds jordgubbar

Ilska på sociala medier. Många gotlänningar är besvikna på Stenhuse Gård. "Gör man en sån här förändring får man vara beredd på reaktioner", säger ägaren Tomas Pettersson.

Foto: David Skoog

Konflikt2017-06-26 19:00

Det har stormat kring Stenhuse Gård på sociala medier den senaste veckan.

"Jordklotet behöver inte mer plast så därför bojkottar jag Stenhuses gubbar från och med nu", "Ett stort steg i helt fel riktning". Det är bara några av de många kommentarerna.

Anledningen är att jordgubbarna numera säljs i plastförpackningar. Tomas Pettersson, Stenhuse Gårds ägare, är inte förvånad över de kommentarer som skrivits.

­– Det är som det är. Gör man en sån här förändring så får man vara beredd på reaktioner. Det är något med jordgubbar som är rätt heligt för många och jag förstår att folk reagerar, säger han.

Tomas Pettersson förklarar att den främsta anledningen till att Stenhuse Gård valt att ta bort de gamla pappersförpackningarna till förmån för de nya plastförpackningarna är på grund av hygienskäl. Utan ett lock på förpackningarna så plockar många konsumenter jordgubbar mellan olika förpackningar i affären, menar Tomas Pettersson.

– Genom åren har vi lyssnat på vad folk i handeln tycker är ett problem och det är inte bra hur folk plockar och river i affärerna. Rent hygieniskt ser det inte bra ut. De här plastförpackningarna är mycket mer praktiska, de är enklare för butikerna att stapla, hantera och frakta.

De som kommenterat på bland annat Stenhuse Gårds facebooksida är framför allt arga på grund av miljöskäl. Men trots kritik så är det också många som hyllar de lokalproducerade jordgubbarna och de nya förpackningarna. Jordgubbsförsäljningen har inte påverkats negativt av diskussionerna på sociala medier.

– Det har inte märkts. Försäljningarna går jättebra.

Har ni planer på att gå tillbaka till de gamla förpackningarna?

– Vi får se. Jag förstår att folk reagerar på grund av miljöskäl. Vi lever i ett plastsamhälle och att situationen ser ut som den gör i världen är såklart problematiskt. Men det finns sätt idag att ta vara på plast och det är upp till var och en att man gör det. I framtiden får vi hoppas att industrin kan ta fram bättre material, säger Tomas Pettersson.

En del kommenterar också det faktum att de nya förpackningarna bara innehåller 400 gram, de gamla innehöll 500. Men Tomas Pettersson menar att det inte är någon smyghöjning av priset:

– Det är ett kilopris, så priset har inte ökat. De nya förpackningarna är lättare och bättre på alla sätt. Och för ensamhushåll är 400 gram bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!