Skogsbranschen slår larm: "Missnöje bland gotlänningar"

Svenska myndigheters inskränkning av äganderätten blir ett större och större problem, menar Mellanskog och LRF. ”Finns en oro bland gotlänningarna.”

Foto: Henrik Montgomery/TT

Konflikt2017-10-26 10:05

Mellanskog och LRF menar att äganderätten och brukanderätten under en längre tid varit utsatt för inskränkningar av staten. Som markägare får man ibland hantera intrång från myndigheter och stat gällande infrastruktur, kraftledningar, stadsbebyggelse, vattenskyddsområden, strandskydd och avsättningar för naturskydd. Mellanskog och LRF på Gotland har därför valt att kalla samman näringsliv och intressenter till ett möte för att försöka skapa en samsyn kring problemet och förstå dess följder.

– Vi vill betona vikten av trygghet och säkerhet för skogsägarna, säger Sven-Erik Hammar, ordförande för LRF Skogsägarna.

Som skogsägare arbetar man med mycket långa tidsintervaller.

– Då är det avgörande att man kan känna trygghet.

Sven-Erik Hammar har på senare tid upplevt att myndigheterna tar för lätt på ägaraspekten. Skogsägare kan bland annat förbjudas att bruka sin mark när det upptäckts nyckelbiotoper i området.

– Då ska det utgå ersättning, men i dag kompenseras inte skogsägarna, säger Sven-Erik Hammar och fortsätter:

– Det är inte i linje med de politiska besluten. Vi vill att de tillämpar de regler som finns. Det står tydligt i grundlagen att ingen ska tvingas avstå från sin mark utan kompensation. Så är det inte i dag. Det är ett stort bekymmer att de inte rättar sig efter grundlagen, säger Sven-Erik Hammar.

Problemet gäller hela riket, och påverkar även Gotland.

– Jag har noterat en oro och ett missnöje bland gotlänningarna, säger han.

Jan Ekdahl, virkesområdeschef för Mellanskog på Gotland, är orolig att konsekvensen ska bli att drivet minskar i branschen på ön.

– Markägarna vill använda sin skog, men blir stoppade gång på gång. Då tappar man till slut lusten, säger han.

Mellanskog uppskattar att drygt 30 procent av den gotländska skogsmaken inte får brukas i dag.

– Det räcker med skyddad areal på Gotland, nu kan det vara klart, säger Jan Ekdahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!