Under torsdagen arrangerade Konkurrensverket, Svenskt Näringsliv, SKL och Almega ett seminarium om konkurrens mellan företag och kommuner. I Svenskt Näringslivs årliga undersökning svarade elva procent av gotlänningarna att de i stor utsträckning upplever att regionens verksamheter tränger undan privat verksamhet. Motsvarande siffra för hela Sverige ligger på sex procent.
Många företagare upplever även att de inte vågar diskutera konkurrens med regionen då man är rädd för att det kommer att påverka den egna verksamheten negativt.
– Den diskussionen är väldigt viktig och det är därför vi bjuder in till den här kunskapsövningen så att vi kan ta del av den lagstiftning som finns sedan 2010 och de utmaningar vi har både från det offentliga och från näringslivets sida, säger Kirsten Åkerman, regionchef för Svenskt Näringsliv på Gotland.
Oron för att återkoppla till myndigheter blir dyrbar för samhället, menar Svenskt Näringsliv.
– Man "vet" att man blir straffad och alla känner alla, då går man inte och klagar, säger Göran Grén, expert på konkurrensfrågor på Svenskt Näringsliv, som var en av dagens föreläsare under seminariet som hölls på Wcreate i Visby.
Behovet av att jobba med dessa frågor är stort på Gotland.
– Jag träffar företagare som tycker att tjänster de gör i sitt företag görs för skattemedel av det offentliga och att det blir omöjligt att konkurrera med den prisbilden. Det är också ett antal som säger att de inte vågar ta upp problemet med myndigheterna för att det kan få negativa konsekvenser. Det är illa, kan vi skapa mer förtroende mellan aktörerna och bättre kunskap om vad sund konkurrens betyder så har vi alla mycket att vinna, säger Kirsten Åkerman som stött på problemet i flera branscher, bland annat inom byggbranschen och återvinningsindustrin.
På plats under seminariet var även Daniel Björkman som sedan fyra år tillbaka driver företaget Returbagen.
Returbagen tar hand om och sorterar grovavfall. För privatpersoner och mindre företag finns alternativet att lämna grovavfall på återvinningscentralerna mot en kostnad. Men enligt Daniel Björkman tas inte alltid den avgiften ut. Detta leder till att återvinningscentralerna blir överfulla av avfall som är kostsamt att ta hand om.
– Byggföretagen kör med sina kärror hur mycket som helst. Det är kommunen som ansvarar för återvinningen och problemet är att det är skattebetalarna som får betala. Det gagnar inte miljön och det gagnar inte företagen, säger Göran Grén.