Just i dag ser schemat något annorlunda ut för klasser i El- och energiprogrammet på Wisbygymnasiet. Deras ordinarie lärare har placerats i skolbänken och i stället är det lärarna – och genuspedagogerna – Liza Adman och Jerry Jacobsson som håller i lektionen. De har fått i uppdrag av skolledningen att undervisa klasser på Wisbygymnasiet i ämnen som berör eleverna – både i och utanför skolan. Stort fokus kretsar kring genus och människan. Idag ska det pratas maskulinitet och den manliga rollen.
– Vi vill lyfta fram ämnen som man ofta missar i undervisningen. Genom den här undervisningen ska alla kön bli stärkta och mindre begränsade, säger Liza Adman.
Konceptet heter IRL och står för Identitet, Relationer och Levnadsnormer. Klassföreståndare i varje klass har möjlighet att välja mellan sju olika pass och ämnen. Med olika övningar ska eleverna få större förståelse för könsroller och på så sätt känna sig tryggare och bättre.
– Många i den här åldern håller på med sociala medier, surfar på internet och kollar TV. Hela tiden matas de med manliga och kvinnliga könsroller som är negativa. När vi är ute och undervisar så ifrågasätter vi på något sätt de negativa könsrollerna. Man gör inte det tillräckligt mycket idag, säger Jerry Jacobsson.
Under lektionen får eleverna genomföra en övning där de ska gissa hur tusen personer på stan skulle dela in olika ord i fyra olika grupper av manliga roller. Eleverna placerar exempelvis Gunvald Larsson i kategorin ”övermanlig man” och svampplockning som ”vanlig man”.
– Så här brukar det se ut, förklarar Liza Adman för klassen.
Eleverna visar engagemang och är mycket delaktiga. Casper Edman är en av dem.
– Jag tycker det är ett viktigt ämne att ta upp. Man borde lära sig mer om sånt här i skolan och det ger väldigt mycket till eleverna. Det borde finnas med i undervisningen mycket mer än vad det gör.
Undervisningen är också till för att lärarna ska inspireras i deras fortsatta undervisning.
– Det här är väldigt viktigt. Även jag som vuxen blir påmind om hur det funkar med roller i samhället, säger klassföreståndare Anders Björqvist.
Efter lektionen är Liza Adman nöjd.
– Det känns enormt positivt. Det har hänt något under passet. Eleverna bär med sig något härifrån och det är vårt mål.