Förslag om slopad vägledning oroar

Som GT berättade i går finns ett förslag om att lägga ned regionens konsumentvägledning. Anna Rosanders namninsamlingar bidrog till att tjänsten återinrättades i fjol. Hon blir bedrövad av förslaget.

Anna Rosander med sin och sonens namninsamling 2014.

Anna Rosander med sin och sonens namninsamling 2014.

Foto: Tommy Söderlund

Konsumentvägledning (GT)2017-08-17 11:00

2011 tog regionen bort konsumentvägledningen av besparingsskäl. Anna Rosander som själv har erfarenhet av hur det är att hamna i tvist med försäljare startade 2014 en namninsamling för att förmå regionen att återinrätta konsumentvägledningen.

– Före 2011 funkade det jättebra. Man gick in på kontoret och det fanns någon att prata med och det var hur enkelt som helst att boka en tid. Jag visste inte ens att regionen erbjöd konsumentvägledning igen. Jag trodde bara de hänvisade till den nationella upplysningstjänsten, säger Anna Rosander.

2 840 namn lyckades Anna och sonen Robert samla in och regionen föll till föga. Förra året i november infördes tjänsten igen, om än i liten skala, tre timmar i veckan.

– Att vi lyckades få ihop så många namn visar väl hur stort behovet är. Jag tror säkert att vi kunde ha fått in fler namn men det var svårt att vara överallt på hela ön.

När regionen nu ska omorganiseras i samband med att kultur- och fritidsnämnden och förvaltningen läggs ned vid årsskiftet, finns ett förslag om att lägga ned konsumentvägledningen igen. Regionstyrelsens arbetsutskott har dock sagt att en konsekvensanalys måste tas fram innan ett beslut om avveckling kan fattas.

– Jag tycker att de måste inse att det finns ett behov. Jag blir ofta kontaktad av personer som kommer ihåg att jag samlade namn. Minst ett tiotal personer har jag hjälpt med att till exempel överklaga så att de inte hamnat i knipa. Andra har jag skickat till regionen så att de ska inse att behovet finns. De som styr kanske inte har behovet själva och ser inte att det finns andra som har problem.

Antalet kommuner som erbjuder vägledning fortsätter att minska. Enligt Konsumentverket saknas i dag konsumentvägledning i 42 av landets 290 kommuner. 2015 var den siffran 20 kommuner.

– Jag tycker politikerna skulle fråga sig om det är bättre att folk hamnar hos kronofogden eller kastas ut på gatan, säger Anna Rosander.

– Hade de bara fått bra tips och hjälp så kanske de aldrig hamnat där.

Anna H Johansson är i dag den person som både sköter regionens konsumentvägledning och budget- och skuldrådgivning. Hon vill inte uttala sig i frågan.

– Det här är ju än så länge bara ett förslag.

Men upplever du att behovet finns?

– Jo, det finns ett behov. Frågan är väl bara hur stort behovet är.

Goda råd

Läs alltid det finstilta. Den ”pyttelilla” texten som alltid står längst ned. Plocka fram förstoringsglaset om så behövs!

Begär papper på allt! Håll inte på att skicka mejl fram och tillbaka. Om försäljare ringer – be dem skicka information på papper. Ofta dyker det aldrig upp några papper.

Undvik att säga ”Ja”. Jag försöker försöka låta bli att svara: ”Ja, det är Anna”. Det finns en möjlighet att samtalet klipps ihop och det låter som du svarat ja på något du inte känner till.

Källa: Anna Rosander

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!