Gotlänningar får råd om köp igen

På måndagen öppnar en konsumentvägledning på Gotland igen efter fem år i malpåse. Kraftiga protester och en lista med 2 840 namn gav resultat till slut.

EFTERLÄNGTAD. Anna H Johansson är regionens nya konsumentvägledare och svarar i telefon på måndagsförmiddagar.

EFTERLÄNGTAD. Anna H Johansson är regionens nya konsumentvägledare och svarar i telefon på måndagsförmiddagar.

Foto: Åsa Sveds

konsumentvägledning2016-11-07 10:30

– Det var namninsamlingen som fick politikerna att ändra sig, säger Anna H Johansson som kommer att vara den som ger råd och hjälp till gotlänningarna.

Anna H Johansson är regionens budget- och skuldrådgivare och hon avsätter nu fyra timmar av sin tjänst på måndagsförmiddagar för specifik rådgivning till konsumenter. Ett telefonnummer att ringa finns liksom en e-postadress för dem som vill kontakta henne den vägen.

Tre timmar i veckan och en timme för administration är vad som bjuds – än så länge. Om den tiden räcker till, är oklart.

– Vi får se hur det ser ut om ett par månader. Vi måste börja någonstans men jag önskar att vi hade haft fler på tjänsten, säger Anna H Johansson.

Uppdraget som konsumentvägledare handlar om att hjälpa människor som behöver råd om köp och tjänster och där ingår även konsumenträtt och reklamationer.

– Bilaffärer och internethandel är det som toppar listan över frågor enligt Konsumentverket, säger Anna H Johansson.

Telefonförsäljare som försöker kränga mobilabonnemang, är ett annat problem som blivit vanligt de senaste åren. Samma gäller försäljning av sådana abonnemang på gator och torg. Internetsidor med olika erbjudanden kan också lura folk.

– Var försiktig när du ser reklam på nätet om olika varor. Att anlita oseriösa hantverkare är också sådant som kan ställa till bekymmer.

Det bästa är att ta reda på vad som gäller innan du köper något. Om du ändå får bekymmer efteråt kan konsumentvägledaren ge råd om hur du ska gå vidare.

– Vänd dig först till den du gjort affär med och försök reda ut frågan.

– Jag jobbar med rådgivning och ska vara opartisk i samband med en tvist, inte syssla med medling, förklarar hon.

Fokus ligger på hjälp till självhjälp.

– Jag kan hänvisa drabbade till olika myndigheter och organisationer, till exempel Allmänna reklamationsnämnden, så att de kan gå vidare för att lösa en tvist.

Konsumentvägledarens rådgivning är kostnadsfri .

Gotland har varit utan konsumentvägledare i fem år,men behovet finns. Det visar bland annat den oberoende upplysningstjänsten ”Hallå konsument” dit i genomsnitt 25 gotlänningar ringer om olika frågor varje månad.

Som privatperson är man skyddad av flera lagar och har rättigheter. Konsumentvägledarna stödjer sig på fyra lagar i sitt arbete med att hjälpa folk: Konsumentköplagen, Konsumenttjänstlagen, Distansavtalslagen och Avtalslagen.

Här kan du hitta mer information om dina rättigheter som konsument:

Konsumentverket (www.konsumentverket.se)

Hallå konsument (www.hallakonsument.se)

Allmänna reklamationsnämnden (www.arn.se)

Konsumenternas (www.konsumenternas.se)

Telekområdgivarna (https://telekomradgivarna.se)

Svensk Handel (www.svenskhandel.se)

Konsument Europa (www.konsumenteuropa.se)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!