Den som fått kontaktförbud får inte besöka eller ens kontakta den som skyddas av förbudet. Ofta handlar det om män som trakasserat eller brukar våld mot kvinnor de haft en nära relation med.
Men trots att ett överträtt förbud kan ge fängelse i upp till ett år, är det inte alltid kontaktförbudet efterlevs.
– Det händer att kvinnor ringer till oss och frågar vad de ska göra, när mannen ändå fortsätter ha kontakt. Då får vi lov att hänvisa till polisen, berättar Ewa Gomander på Kvinnojouren Amanda – vars skyddade boende åtminstone än så länge varit skonat från ovälkomna besök.
Överträdelser mot kontaktförbud anmäls inte alltid, men några stycken per år kommer till polisens kännedom på Gotland.
För att ge förbuden mer effekt är det sedan 2011 möjligt med elektronisk övervakning i form av en fotboja.
– Men jag har inte sett något fall där det har använts, erkänner lagman Mikael Mellqvist, chef på Gotlands tingsrätt.
Att han inte känner till något fall är knappast konstigt – enligt en granskning som Brottsförebyggande rådet har gjort hade denna nya möjlighet till fotboja bara utnyttjats en gång mellan åren 2011–2015, i hela landet.
Regeringen har därför tillsatt en utredning, som ska se över hur möjligheten att utdöma fotboja vid kontaktförbud oftare ska kunna användas.
– Översynen är en viktig del i regeringens satsning på att förebygga och därigenom minska mäns våld mot kvinnor, säger migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.
Förslaget välkomnas av Ewa Gomander på Kvinnojouren Amanda, som tror att det kan ge fler förföljda och trakasserade kvinnor en tryggare vardag.
– Ja, det tror jag absolut. Om de har de här bojorna får de väl bara gå till vissa ställen. Då kanske de håller sig borta från kvinnans bostad eller arbetsplats, säger hon.
Och även lagmannen Mikael Mellqvist ställer sig bakom utökade möjligheter att utdöma fotboja.
– Det låter väl jättebra. För den som är drabbad av det som ibland kallas ”stalking” är det såklart ett helvete. Och om jag är rätt informerad är fotboja både ett bra och relativt billigt sätt att kontrollera att förbuden efterföljs, säger han.
Regeringens utredning kommer att utföras av tillsynschefen vid åklagarmyndigheten, Per Lindqvist. Han ska redovisa sina resultat senast den 17 januari 2017.