Öns skyddsrum har sammanlagt plats för 35 000 personer. De är spridda över hela Gotland men majoriteten är centrerade till Visby.
– Rummen finns i privata bostäder, till exempel villor och hyreshus. Men de finns även i offentliga byggnader så som förskolor och skolor, säger Mats Berglund, chef på enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering på MSB.
Sedan skyddsrummen byggdes har bara enskilda kontroller gjorts då och då, men i år ska samtliga inspekteras.
– Beslutet är sprunget ur det säkerhetspolitiska läget och hotbilden som finns i vår omvärld. Vi hade ändå gjort ett antal kontroller men kanske inte på samtliga skyddsrum, säger Mats Berglund.
Förr kunde personer söka statliga bidrag för merkostnaderna det innebar att bygga och underhålla ett skyddsrum i sin egen fastighet. I dag byggs inga skyddsrum, och det är därför inte heller aktuellt med några bidrag.
– Detta grundar sig i politiska beslut, där man anser att i nuläget skyddas allt som behöver skyddas. Nu ligger fokus på att underhålla de rum som finns, säger Mats Berglund.
Det är MSB som ansvarar för att kontroller av skyddsrummen utförs, men fastighetsägaren är den som ansvarar för underhållet. Mats Berglund berättar att den vanligaste orsaken till att skyddsrum inte godkänns i kontroller är just att underhållet är undermåligt. En annan orsak till att rummen blir underkända är att fastighetsägaren gjort ändringar som inte är tillåtna.
– Min uppfattning är att många som använder skyddsrummet till annat tvingas riva delar av det efter en inspektion. Skulle det bli så att regeringen beslutar att det blir ett förhöjt säkerhetsläge i landet måste fastighetsägaren kunna iordningställa rummet, trots att det i dag inte finns det behovet.
Enligt Mats Berglund är det upp till varje medborgare att ha koll på var ens närmsta skyddsrum ligger. Den kunskapen upplever han dock att långt ifrån alla har, speciellt personer i den yngre generationen.
– Det går att söka upp vilket skyddsrum som ligger närmast ens hem på vår hemsida, vilket jag tycker kan vara bra att göra. Det kan även vara idé att göra det om man är bortrest i en annan stad, men det är lite överkurs.