Så undviker du korruptionsfällorna under Almedalsveckan

När beslutsfattare och offentliganställda möter näringsliv och lobbyister finns det risk för korruption. Gratisprylar, bjudmiddagar och nya vänskaper kan bli problematiska för makthavarna på Almedalsveckan.

Att gå på mingel med gästlista och servering kan vara problematiskt, i alla fall om man är offentliganställd tjänsteman.

Att gå på mingel med gästlista och servering kan vara problematiskt, i alla fall om man är offentliganställd tjänsteman.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Korruption (GA)2019-07-04 12:00

Natali Phalén är generalsekreterare för Institutet mot mutor, som arbetar förebyggande mot mutor. Hon ser risker med blandningen av människor och de förmåner som kan erbjudas under veckan, som flotta luncher eller middagar

– Det kan vara riskabelt när vardagstentaklerna kanske inte är ute, säger Natali Phalén.

Den ökade förekomsten av slutna mingel och möten under veckan är också en riskfaktor.

– Det finns också en del av Almedalen som inte är öppen och väldigt icke-transparent. Blir det för mycket av det finns det en risk att folk uppfattar det som korrupt.

En vistelse i Almedalen kan innebära mycket tid för umgänge. De privata relationerna som kan skapas mellan offentliga beslutsfattare och privata aktörer kan bli problematiska, menar Natali Phalén. Just personliga relationer som påverkar beslut är den vanligaste typen av korruption i Sverige.

– Det är naturligt och okej att gå på kunskapsseminarium och umgås i olika former. Riskerna finns framförallt om man godtar sådant man annars inte skulle ta emot hemma i vardagen och till exempel som offentliganställd låter sig bjudas på finare middagar och liknande. Särskilt aktsam ska man vara på att bli erbjuden attraktiva förmåner, som biljetter till DJ Battle till exempel, säger Natali Phalén.

Det är däremot inga större problem att offentlig tjänsteman ägna sig åt att plocka på sig pennor, tygpåsar eller vattenflaskor när man promenerar i Almedalsområdet.

– Att plocka gratisgrejer är typiskt sett inget problem, men man kan fundera över i vilken mån man blir en vandrande reklampelare. Men tar du en regnponcho när det regnar är du inte korrupt för det, säger hon med tisdagens regnoväder färskt i minnet.

Att dra gränser för vad som är korruption är svårt, och det finns många gråzoner.

– Det finns inga definitiva värdegränser. Men vi ger riktlinjer för att man inte ens ska vara nära gränsen till något brottsligt, säger Natali Phalén.

På plats i Almedalen är även polisindendenten Thomas Palmberg. Han har lång erfarenhet av att utreda ekonomisk brottslighet och jobbar sedan 2013 i anti-korruptionsgruppen på Nationella operativa avdelningen (NOA). Det är dock inte för att gå undercover på något mingel eller spana på middagsgästerna på Donners brunn.

– Nej, de anställda hos oss är inte ute på stan eller på evenemang för att spana, säger Thomas Palmberg.

Det handlar istället om förebyggande arbete. En del av Thomas Palmbergs anti-korruptionsarbete är att ge föreläsningar till de som riskerar att hamna i korruption: tjänstemän i stat och kommun. Bland annat föreläste han för Region Gotland tidigare i år. Han ser större risker med vänskapskorruption i en liten region som Gotland.

– Det händer lättare när man är i en liten kommun. Det man ska tänka på är att den som fattar ett beslut som rör någon man har en nära relation till ska man inte vara med och fatta det beslutet, utan då ska man säga att man är jävig.

Almedalsveckan har varit kritiserad för att den handlar för lite om vanligt folk, men för Thomas Palmberg är det snarare en tillgång att samhällseliten samlas.

– Det är framförallt de vi vill nå ut till. Myndigheter, näringsliv och kommuner, det är där korruptionen sker.

Hans enklaste råd till den som vill undvika att själv bli korrupt är att inte bara reflektera över om det man gör är olagligt.

– Man ska avstå från allt som är olämpligt. Då behöver man inte ens fundera på om det är olagligt eller inte.

nils.stahle@gotlandsallehanda.se

Så undviker du att bli korrupt i Almedalen Korruptionsevenemang

Tänk efter så att du inte tar emot någon otillbörlig belöning, till exempel en flottare lunch eller middag. Betala i så fall själv.

Vid evenemang: tänk på vilka som får vara där. Är det öppet för alla? Då är det inget problem att ta en snitt.

Blir du erbjuden på att åka en tur med en fin båt i Visby hamn eller en dyr bjudlunch? Då ska du tänka efter innan.

Tre frågor att ställa sig när du blir bjuden på något:

Är du offentlig tjänsteman?

Har du fått en särskild inbjudan?

Hur kan det tolkas av allmänheten?

Thomas Palmberg, polisintendent

Anti-korruptionsarbete i kommunerna

Tomas Palmberg diskuterar korruption och förebyggande arbete med företrädare för Sotenäs kommun och SKL.

Tid: I dag 11:15-12:00

Plats: Polisens tält, Hamnplan

Korruption i Almedalen

Gråzoner för korruption i Almedalen diskuteras.

Tid: I dag 15:00-15:45

Plats: Strand hotell, Strandgatan 34

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!