Äldst befolkning i landet år 2025

År 2025 förväntas Gotland bli den region i Sverige med högst andel äldre befolkning. Att allt färre ska försörja allt fler innebär en stor ekonomisk utmaning för Region Gotland.

Utmaning. Om sju år väntas Gotland ha den högsta andelen äldre i landet.

Utmaning. Om sju år väntas Gotland ha den högsta andelen äldre i landet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Kostsamt (GA)2018-04-03 05:00

Gotland har redan i dag en förhållandevis hög medelålder bland befolkningen jämfört med resten av landet. Enligt Statistiska centralbyråns, SCB, befolkningsprognos kommer ön de närmsta åren att få en stor ökning av andelen äldre. Prognosen visar även att andelen yrkesverksamma kommer att minska, vilket leder till att allt färre ska försörja den åldrande befolkningen. Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland, anser att alla institutioner har ett ansvar att locka hit människor i arbetsför ålder.

– Det är viktigt att vi jobbar med att vara attraktiva för inflyttning, och att fortsätta bygga bostäder så att det finns möjlighet att leva och bo på hela ön, säger hon.

En viktig del i att locka människor till Gotland är Uppsala Universitet Campus Gotland, säger Meit Fohlin.

– Vi riggar utbildningar som ska matcha våra behov på arbetsmarknaden. Vi vet att många studenter vill var kvar på sommaren och arbeta men de hittar inte bostad. Därför måste vi fortsätta att arbeta med att säkra fler bostäder.

En äldre befolkning innebär även att behovet av vård och äldreomsorg ökar. Om några år förväntas andelen äldre bli jämförelsevis större på landsbygden än i Visby med omnejd. Detta sätter krav på serviceutbudet.

– Vi jobbar mycket med prognoser och tittar på hur folk kommer att vilja bo i framtiden utifrån olika ålderskategorier. När äldre vill lämna sin nuvarande bostad vet vi att det även finns en dragningskraft till Visby. Då är det viktigt att finns möjlighet att lämna sitt hem i bygden där man bor, säger Meit Fohlin.

Att Gotland fått cirka 600 nya invånare två år i rad anser Meit Fohlin är mycket positivt, men understryker att vi behöver bli ännu fler för att klara framtida utmaningar.

– Det är väldigt bra att vi haft våra kommunplacerade, vilket innebär att vi fått fler till ön. Men vi måste också jobba annorlunda för att hitta nya sätt att få hit människor. Personer över pensionsålder har tid, och om vi möter civilsamhället där har vi också en resurs. Vi måste fokusera på att engagera varandra och känna att vi får ut något gemensamt bra av det, säger hon.

Är skattehöjning en lösning?

– Det är ingenting vi har pratat om i dag, men Sveriges kommuner och landstings prognos framåt visar att för att vi ska kunna behålla nuvarande välfärdsnivå kommer skatten behöva höjas på nationell nivå med uppemot två kronor. Det är ingenting vi har diskuterat här, men framför allt klarar inte gotländsk välfärd av en skattesänkning, säger Meit Fohlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om