Nu ska köttfusket stoppas

Kostnaden för matfusk i Sverige beräknas till omkring 20 miljarder kronor per år. Nu kommer en ny metod för att kunna spåra köttets ursprung.

Hans Agné anser att felmärkning av kött är bedrägeri.

Hans Agné anser att felmärkning av kött är bedrägeri.

Foto: Karl Melander

Köttfusk (GT)2016-07-19 05:30

I januari avslöjades det att gotländska Gothemsgården hade köpt in utländskt kött och sålt det vidare som svenskt Kravkött. Efter många turer och försök till att sälja slakteriet försattes bolaget i konkurs.

Branschorganisationen Svenska Köttföretagen har nu i samarbete med laboratoriegruppen Eurofins tagit fram en ny metod för att skydda konsumenternas förtroende för det svenska köttet.

– Det svenska priset är högre än i många andra länder som följd av striktare regler kring djuromsorg och antibiotikaanvändning. Därför är det viktigt att vi har ett verktyg för att kontrollera att informationen på etiketten stämmer, säger Hans Agné, vd för Svenska Köttföretagen.

Metoden går ut på att analysera olika varianter av grundämnen, så kallade isotoper, som finns i det grundvatten som djuren får i sig. Sammansättningen av isotoper blir ett slags fingeravtryck för den gård som köttet kommer ifrån.

För närvarande pågår arbetet med att kartlägga gårdar runt om i Sverige för att på så sätt bygga upp en referensdatabas. Metoden har testats genom provtagningar i slakterier och på charkföretag och har visat sig ha hög tillförlitlighet. Provtagningar i handeln har nu påbörjats.

Hans Agné säger att felmärkning av kött är ett sätt att lura konsumenterna till att betala ett högre pris än de borde.

– Vi vill att konsumenterna ska få vad de betalar för, säger han.

Den nya metoden kan börja användas på griskött redan i september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om