Förra året slaktades 5 260 ton, eller totalt 261 600, lamm och får i Sverige. Det är en ökning med 4 procent jämfört med år 2016, enligt en sammanställning från Jordbruksverket. Det är också den högsta slakten sedan 1985, men trots det är mängden väldigt liten jämfört med andra djurslag. Björn Eriksson, ägare till lammgården Rommunds i Gammelgarn på Gotland, märker av ett uppsving för lammköttet.
– Näringen har jobbat ihop med Gotlands Slagteri och ökat lammproduktionen och slakten. Faktum är att det är rätt inne med lamm, försäljningen är positiv. Det är bra sug efter svenskt kött överlag, berättar han.
En oro för lammnäringen har varit det generationsskifte som sker, och att produktionen ska minska om ingen tar över eller startar upp gårdar, berättar Björn Eriksson.
– Det är generellt en hög medelålder inom lantbruket, vilket leder till att en del slutar och avvecklar sina gårdar. Men sedan startas det upp nytt och en del har satsat ganska storskaligt, vilket ger viss volym, säger han.
Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland, berättar att de hade ett lammprojekt mellan år 2007 och 2008 med syfta att öka lammproduktionen på ön, vilket nu börjar ge resultat.
– Efterfrågan på lamm är god och det är kul att det äntligen börjar röra på sig. Men vi är fortfarande inte självförsörjande, säger hon.
Anna Törnfelt tror att den positiva trenden kommer att hålla i sig.
– Vi har stora möjligheter att öka mer. Det är brist på svenskt lamm på våren och på hösten är det ett överskott när de går till slakt. De flesta vill inte frysa in köttet utan vill köpa det färskt, men det är inga problem att frysa in det, säger hon.
Slakten ökade inte bara av lamm och får utan även av gris, nöt och fågel. Mjölkproduktionen minskade dock med 45 tusen ton i landet, från 2 862 tusen ton år 2016 till 2 817 tusen ton 2017. På Gotland tror dock Anna Törnfelt att det ser ljusare ut.
– Det har stabiliserats. Det var många som slutade under mjölkkrisen för några år sedan, men under första halvåret 2017 såg det riktigt bra ut, så jag tror inte att det går ner så mycket, säger hon.
Ett orosmoment är den foderbrist som råder, berättar Björn Eriksson, vilket framför allt har drabbat nötbönder. Detta leder till att bönder tvingas skicka djuren på slakt, och köerna hos slakteriet växer.
– Jag vet att framför allt bönder på norra Gotland har problem att få ihop foder och halm. Men vi kommer att klara oss säsongen ut, säger Björn Eriksson.