– Det är ju ett hett ämne just nu, förklarar Malena Bendelin som är projektledare för arrangemanget.
Gotlands Nötköttsproducenter och Hushållningssällskapet står bakom planeringen av årets Köttriksdag som gästar Gotland. På torsdagens program står bland annat ett besök på Stafva gårds företagshotell, innan den stora nationella årsstämman äger rum på Wisby Strand. Därefter blir det mingel och bankettmiddag. På banketten delar LRF kött ut priser till årets nötköttsföretag i de olika länen.
– Det är en ära att få det såklart, säger Malena Bendelin.
Fredagen är vikt för seminarier, paneldebatt, samtal och kompetensutveckling. Thomas Östlund som är vd för Gotlands Slagteri och Smak av Gotland, kommer att prata om framtidens mat. I ett panelsamtal därefter kommer representanter från flera stora matbutiker att prata om tillgång och efterfrågan på svenskt nötkött.
– Ämnet är ju otroligt debatterat just nu, så det känns fantastiskt att vi har den här stora mötesplatsen på Gotland så snart.
Under dagen kommer bland annat den stora frågan om mjölkkrisen att diskuteras och hur man ser till att få fram fler dikor i landet, med hjälp av en dikalvuppfödning.
– Kalvbristen är ju stor, och tillgången på djur är en stor fråga i landet just nu.
Gotlands Nötköttsproducenter har ett samarbete med SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Anders H. Karlsson, som är köttforskare och professor i köttvetenskap på SLU i Skara kommer att prata om köttkvalitet.
– Vad är det egentligen som påverkar biffen som du har på din tallrik?
Ja, vad har ni själva på tallriken under Köttriksdagen?
– Under samtliga måltider har vi såklart gotländskt nötkött, säger Malena Bendelin med ett skratt.
Det har varit full fart med planeringen inför Köttriksdagen som gästar Gotland för andra gången.
– Det är ett otroligt stort engagemang, men jag gör ju inte det här själv. Jag gör det tillsammans med Gotlands nötköttsproducenter, vi är ett team helt enkelt. Jag är verkligen jätteimponerad av deras arbete, säger Malena Bendelin.