Det finns ett 30-tal odlingstillstånd för kräfta på Gotland. Nu har säsongen dragit igång på allvar. Peter Nyberg, brorsan Göran och Jesper Magnusson på kräftodlingen Regnbågen HB utanför Stenkumla har dragit upp de första kräftorna. I en liten byggnad förvaras fångsten i stora kar med rent vatten. Snart ska de skickas till en uppköpare i Haninge utanför Stockholm.
– Vi har dragit upp cirka 25 kilo. Nu får de ligga här ett tag och skita ur sig annars smakar de bara dy när man ska äta dem, berättar Peter.
På området som är cirka fem hektar stort finns nio dammar. Det började i liten skala, men fler dammar har anlagts med tiden. Och för att Peter ska kunna visa runt hoppar vi in i en elbil. Han visar och pekar på dammar som ska tömmas och kräftor som ska flyttas än hit och än dit. Det är mycket att tänka på.
– Vi har upptäckt att de gillar potatis, så det ska vi mata dem ordentligt med nu. Rå potatis som vi river, det gillar de. Men, jag kan väl säga att någon vinstdrivande verksamhet är det inte. Vi är skuldfria nu men det är mycket som kostar, som frakt och el till vattenpumparna.
De gotländska flodkräftorna är eftertraktade. Och jo, en gång hade man besök av tjuvfiskare. Det var mitt i natten och tjuvarna hade mörkerseende kikare med sig. Men Peter lyckades få tag på en av dem och polisen tog resten.
– Tydligen hade de utlovat ett stort kräftkalas. Men det blev inget med det.
Peter berättar att man fick 350 kronor per kilo kräfta när man startade verksamheten för 27 år sedan och man får 350 kronor per kilo i dag. På Östermalmshallen i Stockholm säljs flodkräftorna för 800 kronor kilot.
– Det har inte varit så bra fiske i år. Och då kom de ändå igång med skalbytet ganska tidigt vid midsommar. Jag tror att vi kanske fiskat lite för hårt de senaste åren.
Så det är inte kylan under våren och försommaren som ligger bakom?
– Nej, för tre år sedan var det en hemskt kall vår, då fick vi rekordmycket kräftor. 270 kilo. I fjol var det varmt hela försommaren men då fick vi jättedåligt, bara 60-70 kilo. Det finns så många teorier. Och folk kommer med goda råd och idéer. Vi har antecknat och skrivit ned så mycket genom åren. Men nu kan vi säga att det är bara att riva alla papper, för det är ändå inget som stämmer!