Bengt är den meste knallen

Bengt Lindahl har varit med på 26 marknader i Kräklingbo, vilket kanske gör honom till den meste knallen? Under alla år har han sålt sin bakade potatis till marknadsbesökarna och de tycks inte tröttna på den.

Knallen. Kanske är Bengt Lindahl marknadens meste knalle med sina 26 år på Kräklingbo marknad. Här får han hjälp av dottern Jannica med serveringsmöblerna.

Knallen. Kanske är Bengt Lindahl marknadens meste knalle med sina 26 år på Kräklingbo marknad. Här får han hjälp av dottern Jannica med serveringsmöblerna.

Foto: Ulf Glimfalk

Kräklingbo2010-09-11 04:00
Bengt Lindahl och dottern Jannica möblerar för fullt med plastmöbler på Kräklingbo marknadsplats trots att det är tre dagar kvar till marknaden.
- När folk har gått runt en stund bland stånden blir de sugna på att sitta ner lite och vila benen. Därför kommer de här att bli populära, förklarar han medan han lyfter en trave stolar.
Familjen Lindahls hundvalp, som fått namnet Lycka, hittar plötsligt en hundkompis att busa med i gräset och lever upp till sitt namn, medan Bengt och Jannica fortsätter att förbereda platsen inför lördagen.
- Jag gillar platsen och den här marknaden skarpt. Här säljs mycket gotländskt hantverk och naturen är så nära. Dessutom håller de ordning på utbudet så att det inte säljs korv i tio stånd. Vi är nöjda med det, konstaterar Bengt Lindahl och fortsätter:

Social bit
- Sen är det den sociala biten med marknader som är viktig. Att marknaderna drar så mycket folk beror nog på att gotlänningar vill att det ska hända lite under hösten. Man får ett tillfälle att komma ut, träffar bekanta och prata lite.
Han drar sig till minnes hur det var den där första marknaden för 25 år sedan.
- Vi hade bara en bakugn och en ingrediensvagn och vi var klädda i de där frackarna, säger han. Det var kö hela tiden.
Han minns att det var just på den här platsen i Kräklingbo som han fick sitt godkännande från miljö- och hälsoskyddskontorets kontrollant. Tjänstemannen stod länge och tittade allvarligt på den skål som Bengt förvarade salladen i.

Hattform
- Efter en stund sa han att allt såg bra ut men att han inte kunde förstå varför jag förvarade salladen i en hatt. Skålen som salladen låg i hade samma form och utseende som de höga hattar vi hade på huvudet. När kontrollanten fick känna och upptäckte att det inte var någon hatt utan en plastskål, så var allt okej och vi skrattade båda åt det hela, berättar Bengt Lindahl och kommer med en förhoppning:
- Nu får det bli bra väder på lördag!
Ulf Glimfalk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om