Bråda tider i Kräklingbo
Kräftpremiären är här. Ungefär 2 000 ton kräftor importeras in i landet när det är dags för frosseri. Flodkräftan står på 2010 års rödlista och anges vara akut hotad. I Kräklingbo odlas ekologisk flodkräfta både för konsumtion och för utsättning. - Här tar vi hand om dem, säger kräftodlaren Kjell Gustafsson.
Vattenbad. Tio inomhusdammar där kräftorna läggs in för avvattning. "I tre dagar vattnas de innan de kokas", säger Kjell Gustafsson .
Foto: Tobias Wallström
- Vi grävde ut den för 25 år sedan. Det svåraste är allt underhåll runt omkring. Mängder av sten ligger på botten och det är viktigt att hålla efter längs med kanten, säger Kjell Gustafsson.
Allt vatten har pumpats in från den mindre dammen bredvid den större, där 800 burar läggs ut varje morgon från slutet av juli till och med mitten av september.
Mycket jobb och en del kräftor blir det. Men den tropiska hettan har varit ett problem.
- Värmen var inte bra för oss. I 26-gradigt vatten mår flodkräftan dåligt. I 29-gradigt finns det risk för att den dör.
Varmt i vattnet gör även att kräftan oftare byter skal. Ju varmare ju rörligare blir den och därmed större.
- När de ömsar skal är de väldigt illa ute. De är mjuka som ett rått ägg och ett begärligt byte för andra djur. Men efter två till tre dagar så är de hårda i skalet igen.
Inte asätare
Kräftans stora fiende är abborre och ål. Men dessa fiskar finns inte i odlingsdammen enligt Kjell Gustafsson.
- Och att kräftor anses vara asätare är fel. Byter man inte bete tar de det inte, annars äter de i stort sätt allt.
Lax är betet som används i Kräklingbo. Fångstmängden på kräftor varierar kraftigt, menar Kjell.
- Varje år importerar Sverige 2 000 ton kräftor, så vår odling producerar otroligt lite egentligen.
Flodkräftan är en av Europas största kräftdjur, men rödlistad och starkt hotad av kräftpesten. I dag är signalkräftan den vanligaste kräftan i Sverige. Huvudorsaken är kräftpesten, som signalkräftan är bärare av.
- På Gotland är det förbjudet att ha signalkräftor och det enda som skyddar oss är vattnet mellan ön och fastlandet. Vi måste hålla Gotland rent och bibehålla flodkräftans standard här, säger Kjell Gustafsson.
Flodkräftan är utrotningshotad. Orsaken är komplex. Dels illegala utsättningar av signalkräfta, men även andra faktorer.
- Det handlar om skitiga redskap, fiskegarn som används igen. Fåglar som lätt för med sig kräftpesten. Allt är mer rörligt i dag.
Ensam ägare
Sedan en tid tillbaka står Kjell som ensam ägare och tillsammans med sin familj är det bråda tider. Trots att det inte längre finns någon officiell kräftpremiär.
Den vanligaste dagen att fira kräftpremiären är 8 augusti eller första onsdagen i augusti. Alltså i går.
- Förr fick man inte fiska kräftor innan en viss tid. I viltvatten är premiären fortfarande den 8 augusti, men i en odling får man fiska när som helst.
En flodkräfta på 350 gram är inte ovanligt. Medan signalkräftan sällan blir mer än 250 till 280 gram.
- Vi får lite bättre betalt för våra flodkräftor än de viltfångade. Eftersom vi tar hand om dem och då vet kunden att de får bra kvalitet. Honan är godare, men mindre. Som i riktiga livet, lite mer av allt.
Att vi har kräftpremiär beror på att den svenska kräftan under senare delen av 1800-talet var på väg att försvinna. Ett intensivt kräftfiske höll på att utrota den svenska kräftan. Sedan 1994 är flodkräftan den enda kräftart som får planteras ut i vattenområden som ej redan har ett bestånd av signalkräfta
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!