De tar vara på Histilles historia

2009 köpte Lars-Erik Wallin och Ann-Britt Johansson gården vid Histilles. Trots att längtan var stor tog det mer än tio år innan paret kunde flytta in i 1700-talsgården.

Lars Wallin och Ann-Britt Johansson är nyinflyttande och salen vid Histilles i Kräklingbo är än så länge ett förvaringsutrymme. Men planer finns på att rusta upp rummet men ändå behålla karaktären av 1700-tal.

Lars Wallin och Ann-Britt Johansson är nyinflyttande och salen vid Histilles i Kräklingbo är än så länge ett förvaringsutrymme. Men planer finns på att rusta upp rummet men ändå behålla karaktären av 1700-tal.

Foto: Henrik Radhe

Kräklingbo2021-11-21 20:45

Histilles ligger så avsides att gården inte rördes när det var dags för laga skifte i Kräklingbo. Kör man den lite slingriga vägen närmar man sig sjön och från gårdsplanen skymtar Histillesviken mellan träden.

En idyll, kan man säga. Eller som mäklaren uttryckte det när gården var till salu 2009: ”En strandgård, unik i sitt slag.” Mäklaren var väl insatt i gårdens historia. Mangårdsbyggnaden, en parstuga i två våningar från 1700-talet, känd som Gotlands nordligaste bostadshus med flistak.

Mäklaren var inte lika insatt i jordbruksstöden som gårdens ägor hade. Han uppmanade därför spekulanterna att ringa Lars-Erik Wallin. Han hade arrenderat markerna vid Histilles sedan 1990, och innan dess hans föräldrar sedan 1978. Lars-Erik svarade på alla frågor om stöden, och efter hand väcktes tanken på att han och Ann-Britt Johansson skulle lägga ett bud.

– Vi trodde först att gården skulle bli alldeles för dyr för oss, men vi räknade på det och kom fram till att vi kunde lägga ett bud, säger Ann-Britt.

Under budgivningen steg priset med 1,4 miljoner kronor, men slutligen stod Lars-Erik och Ann-Britt som ägare. Nu hade de två gårdar att ta hand om, förutom Histilles även Österby i Buttle som Lars-Erik Wallin tog över efter sina föräldrar 1990.

undefined
Histilles är en gård men anor från 1700-talet. Strandnära i Kräklingbo finns även gårdarna vid Hammars och Träske att se för den som är intresserad av äldre gotländsk gårdsbebyggelse.

Det var inte bara den fantastiska miljön som fick Lars-Erik Wallin att lägga högsta budet när Histilles var till salu. Med köpet behöll släkten gården i sin ägo.

– Min mormor Inga föddes vid Histilles 1909. Men det var hennes syster som fick överta gården, och som 13-åring fick mormor flytta och söka tjänst som piga, säger Lars-Erik och berättar att det var hans mors kusiner som var säljare 2009.

– Jag var mycket vid Histilles som barn, tog cykeln från Buttle och cyklade de två milen till Kräklingbo. Här var jag ute med mors kusin Rune och fiskade ibland, berättar han.

undefined
Vardagsrummet är åtgärdat på senare tid, men kakelugnen står kvar på sin plats.

Att avveckla ett jordbruk med 100 dikor, 150 hektar åkermark och 500 hektar skog tar dock tid. Lars-Eriks och Ann-Britts två döttrar var inte intresserade av att ta över gården i Buttle. I väntan på en lösning hyrdes gården vid Histilles ut sommartid. Ett populärt semestermål skulle det visa sig, med 14 bäddar och strandnära läge.

2019 var Lars-Erik Wallin och Ann-Britt Johansson med i ”Effektiva ägarbyten på Gotland”, ett LRF-projektet med målet att föryngra kåren med lantbrukare. Gården såldes dock via mäklare till ett ungt lantbrukarpar i slutet av förra året. Nu kunde drömmen om att flytta till Histilles förverkligas.

– Det kändes som att komma hem. Skönt, säger Lars-Erik om känslan när flyttlasset gick.

– Vi flyttade hit till midsommar och har ännu inte plockat upp alla kartonger, berättar Ann-Britt när GA är på besök.

Vi leds in i ett nybyggt bakbygge, anpassat smälta in med mangårdsbyggnaden.

– I Buttle bodde vi i en stor gård. Här har vi i ett rum och kök än så länge, säger Ann-Britt och hon och Lars-Erik tar oss med på en rundtur i huset.

De visar upp salen, vars äldsta delar kan vara från 1600-talet. För tillfället ett förvaringsutrymme för lösöret från Buttle, men med tiden ska den rustas upp. Men först ska taket åtgärdas.

– Det är ingen idé att ta itu med allt det andra invändigt innan vi fått ordning på taket. Det är länge sedan det hade stenflis, men vi har börjat forska i om det går att lägga ett nytt, säger Lars-Erik som hoppas att han och Ann-Britt hittar någon som vet hur man lägger flistak.

Mycket av det gamla är bevarat vid Histilles. Byggnadsantikvarien Stefan Haase, som beskrivit Gotlands äldre bebyggelse, var på besök och nämner gården i sin bok ”Byggningar u häusar”. 

– Han tyckte att huset borde k-märkas, säger Lars-Erik.

Innan bakbygget skissades gjorde byggnadsvårdaren Peter d’Agnan en antikvarisk dokumentation av mangårdsbyggnaden.

– Gården är inte byggnadsminnesförklarad, så vi skulle kunna göra som vi vill. Men vi tänker bevara det gamla så långt det går, men det får inte bli något museum. Man ska kunna bo i huset, säger Lars-Erik Wallin.

undefined
Taket ser ut att behöva åtgärdas. Rådet är att behålla som många av brädorna som möjligt.

Gården vid Histilles har inte bedrivit eget jordbruk sedan 1978. Efter att tidigare haft över hundra djur att sköta har Lars-Erik Wallin och Ann-Britt Johansson numera bara en hund och en katt att ha uppsikt över. Vid Histilles finns dock en stor ladugård, och Lars-Erik har planer på att bygga en maskinhall för de traktorer och grävare som följde med i flyttlasset.

– Man behöver ha lite att pyssla med, säger han.

Vandra förbi Histilles

Den som vandrar den norra delen av Östkustleden passar förbi gården vid Histilles. I området på halvön mellan Skarnviken och Histillesviken finns ett par andra gårdar för den historiskt intresserade. Lilla Hammars, Stora Hammars och Träske, som tillsammans utgör en gammal bebyggelsestruktur som sannolikt går tillbaka till medeltiden. Mangårdsbyggnaderna har den för bygden typiska utformningen som envånings parstuga.

Området har Riksantikvarieämbetet utpekat som riksintresse för kulturmiljövården.

Karta: Kräklingbo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!