Skolan saknade vatten – elever stannade hemma

Eleverna i Kräklingbo skickades hem i förtid på onsdagen och tvingades plugga hemma på torsdagen. Orsaken var vattenbrist i skolan.

37 Kräklingboelever tvingades stanna hemma på torsdagen.

37 Kräklingboelever tvingades stanna hemma på torsdagen.

Foto: Linus Ehn

Kräklingbo2020-12-17 10:50

Bekymren startade egentligen redan på måndagen.

– Vi fick problem med vattentillförseln in till byggnaden. Från och till fick vi vatten i kranen, men det var mer från än till, berättar rektor Robert Edfeldt.

Tankar kördes dit och kopplades till ledningsnätet, för att klara de sista dagarna innan jul.

– Men nästa dag var dessa tomma också. Så det är kanske en läcka i någon ledning.

I två dagar fick barnen gå i karavan till bygdegården för att använda toaletten och tvätta händerna. Där fylldes också dunkar med dricksvatten.

– Vi kunde lösa lunchen också, men disken blev stående, säger Robert Edfeldt.

Till slut höll det inte längre, inte minst med tanke på behovet av handtvätt och hygien i coronatider. På onsdagen togs beslutet att skolans 37 elever, som går i förskoleklass, låg- eller mellanstadiet, behövde åka hem.

Ett sms gick ut till alla vårdnadshavare.

– Hade vi inte fått kontakt med dem hade vi inte kunnat skicka hem barnen, men det var en fantastisk respons. Alla svarade, så vi kunde ändra bussen till klockan 12.30. Eleverna fick också material med sig inför torsdagen. De fick stanna hemma, men lärarna fanns i skolan och var tillgängliga via telefon, berättar Robert Edfeldt.

Han kände på torsdagsförmiddagen inte till skälet bakom vattenbristen. Men redan på eftermiddagen samma dag ska problemet ha lösts.

– Det var en liten vattenläcka inne i en kulvert. Denna är redan åtgärdad, uppger teknikförvaltningens Susanne Sjöqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!