Kräklingbo privata förskola får ja av politikerna

Politikerna godkänner den fristående förskolan i Kräklingbo – trots att tjänstemännen underkänt förskolans kalkyler. "Vi torkar glädjetårarna", säger Josefin Bengtsson.

Maria Olsson och Josefin Bengtsson jobbar ihop på förskolan i Kräklingbo.

Maria Olsson och Josefin Bengtsson jobbar ihop på förskolan i Kräklingbo.

Foto: Jakob Hallström

Kräklingbo2023-10-24 16:25

Efter nyår flyttar den privata förskolan in i skolans lokaler i Kräklingbo. Det står klart sedan barn- och utbildningsnämnden sammanträtt under tisdagen.

Förskolan Prästbacken i Kräklingbo ska läggas ner vid årsskiftet. Förskolläraren Josefin Bengtsson och barnskötaren Maria Olsson har med sitt bolag Kräklingbo förskola AB ansökt om att få starta en ny fristående förskola men trots att de gjort flera kompletteringar till sin ansökan föreslog tjänstemännen på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen att nämnden skulle säga nej.

Under tisdagens möte valde politikerna i nämnden att gå emot tjänstemännens förslag, och sa ja trots att förvaltningen har underkänt förskolans kalkyler. På ett café firade de nya företrädarna för den privata verksamhet som nu ska igång.

– Vi har gråtit av oss mascaran med glädjetårar, vi är otroligt glada, säger Josefin Bengtsson.

undefined
Maria Olsson och Josefin Bengtsson jobbar ihop på förskolan i Kräklingbo.

Fram till början av september arbetade båda två på Prästbacken, men planerna på att ta över har sedan dess tagit all deras tid. Tillsammans har Josefin Bengtsson och Maria Olsson 35 år inom barnomsorgen. Att deras kalkyl underkändes av tjänstemännen beror enligt dem själva på att all räkenskap inte finns med.

– Vi har haft privata medel för att starta upp förskolan. Och den rektorsutbildning som krävs finansierar vi själva. Det är det här vi vill och brinner för, en rektorsutbildning är kompetens och en investering för framtiden, säger Josefin Bengtsson.

undefined
Kräklingbo skola.

I januari flyttar förskolan in i skolans lokaler.

– Vi har 23 barn och räknar med att alla följer med. Vi har haft otrolig support av våra vårdnadshavare i det här, säger Maria Olsson och fortsätter:

– Vi har jobbat med de här barnen och vårdnadshavarna i många år. Vi har en stabil organisation och byter bara lokal. Allt kommer att rulla på som vanligt.

Modellen med att en privat aktör inom förskolan samverkar med en grundskola i regionens regi tror de kan bli en hållbar framtid.

– Att man har beslutat att vi ska dela väggar och tak är nytänkande. Jag tycker att det här är något som bygger upp landsbygden, säger Josefin Bengtsson.

Oscar Lindster (S) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Förvaltningen har stått för ett gediget arbete och underlag men vi har i nämnden gjort en annan bedömning och valt att bevilja ansökan då vi ser att det är just sådana här initiativ som vi behöver stötta för en levande landsbygd och möjligheten att bo och leva över hela Gotland, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!