Folkhälsomyndigheten konstaterar på sin hemsida att antalet rapporterade fall av vinterkräksjuka ökar i Sverige. På Gotland kan man dock ännu inte tala om några allvarliga utbrott.
– Jag har inte hört något mer än att folk säger att det finns kräksjuka i samhället, men jag har inte fått uppgifter om något utbrott eller spridning på vårdavdelningar eller äldreboende. Så det är gaska lugnt inom vården men hur folk har det i stugorna är en annan sak, säger Sven Montelius, smittskyddsläkare vid Visby lasarett.
För en del blir det lindrigt, med kanske en kräkning, och efter det mår man ganska snabbt bättre. Andra kan bli sängliggande med illamående och kräkningar i något dygn.
LÄS MER: Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan
Sven Montelius tipsar om vad du som blir sjuk bör tänka på:
– Först och främst: att försöka stå ut med eländet. Och försöka få i sig vätska så att man inte blir uttorkad. Som väl är går det rätt fort över, det brukar inte hålla på mer än ett dygn, men man kan ju vara rätt tagen efteråt.
Han vill understryka, att den som har drabbats av caliciviruset ska försöka se till att inte sprida smittan vidare.
– Särskilt inte till dem som har svårt att tåla en sådan här sjukdom, till exempel äldre med bakomliggande sjukdom eller småbarn som kan bli kraftigt påverkade av kräkning eller diarrésjuka. Det gäller att hålla sig hemma så gott man kan och använda tvål och vatten, säger Sven Montelius.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.