Löfte om krafttag mot trakasserier

Under 2016–2017 anmälde sex medarbetare att de blivit sexuellt trakasserade eller fått kränkande särbehandling inom Region Gotland. Nu stärks det förebyggande arbetet.

KRÄNKNINGAR (GT)2018-04-09 07:20

Uppropen som följde på den internationella #Metoo-kampanjen pekar mot att problemen med sexuella trakasserier, kränkningar och särbehandling existerar på de flesta arbetsplatser. Region Gotland är inget undantag, det framgår av de stora medarbetarenkäter som genomförts.

Under 2016–2017 fick regionens HR-avdelning in sex anmälningar om kränkande särbehandling eller sexuella trakasserier.

Enligt regionens jämställdhetsplan accepteras inte kränkande särbehandling. Regiondirektör Peter Lindvall hade till och med 1 februari på sig att redovisa hur det förebyggande arbetet kunde stärkas ytterligare. Något som han jobbat med sedan innan årsskiftet:

– Jag lyfte frågan om #Metoo på vårt chefsforum med 250 chefer i december och jag kommer att göra det även på nästa som vi har i mitten av mars. Vi har också haft frågan uppe i vår koncernledning där alla högre chefer ingår och diskuterat vår ståndpunkt, berättar Peter Lindvall.

I ett beslut fattat av regionstyrelsen i början på året framgår vissa åtgärder som ska hjälpa det förebyggande arbetet framåt. Bland annat ska man säkerställa att alla medarbetare har kännedom om de riktlinjer som finns inom Region Gotland. Det här ska ske genom dialoger på arbetsplatsträffar, med särskilt fokus på var man kan vända sig om man upplever att man blivit utsatt. Ett speciellt diskussionsunderlag har tagits fram för att underlätta arbetet.

– Det viktiga nu är att vi följer upp att våra styrdokument lever i vardagen och att det är tydligt hur vi kanaliserar eventuella händelser, säger Peter Lindvall.

Regionen ska även utbilda chefer och andra nyckelpersoner så att kompetensen i dessa frågor stärks.

Lotta Israelsson är regionens HR-direktör:

– Som chef inom Region Gotland har vi ett stort ansvar att se till att ingen medverkar till eller döljer kränkande särbehandling. Genom att se oss själva som normbildare och genom eget handlande ska vi gå före i detta arbete. Vi har nolltolerans mot kränkande särbehandling och det är en självklarhet att våra verksamheter ska vara fria från det.

#Metoo

Filmproducenten Harvey Weinstein anklagades i oktober 2017 för sexuella trakasserier av bland andra Ashley Judd, Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow. Fenomenet har blivit större än så. Skådespelerskan Alyssa Milano ville belysa problemet generellt och bad drabbade att skriva ”Me too” i sociala medier – vilket snabbt blev en global rörelse.

I Sverige skapade flera olika yrkesgrupper egna upprop och hashtags för att uppmärksamma problemen, som till exempel politikernas #imaktenskorridorer.

Källor: TT/GT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om