Den 22 mars, på världsvattendagen, såg regionstyrelseförvaltningen till att "kranmärka" sig.
– Dagen till ära har vi på regionstyrelseförvaltningen passat på att kranmärka oss, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).
Kranmärkning är en nationell hållbarhetsmärkning som tagits fram av branschorganisationen Svenskt Vatten för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten.
Med kranvatten slipper man transporter och tillverkning av vattenflaskor som orsakar onödiga utsläpp och avfall. Enligt teknikförvaltningen är en liter kranvatten minst 300 gånger bättre för miljön jämfört med samma mängd flaskvatten, dessutom är kranvatten minst 250 gånger billigare än flaskvatten.
– Det här är ingen certifiering eller klimatmärkning, utan det är en märkning som syftar till beteendeförändring, säger teknikförvaltningens informatör Peter Daun.
Han fortsätter:
– Nu görs en markering. Region Gotland köpte under 2017 in 18 500 liter naturellt vatten och 38 000 liter smaksatt vatten på flaska och burk.
Teknikförvaltningen inleder nu en "Kranmärkningskampanj", med förhoppningar om att flera även från den privata sektorn ska ansluta sig till Svenskt Vattens initiativ.
– Vi tycker att det här är jätteroligt och viktigt. Vi vet att vi står inför viktiga beteendeförändringar och det här spelar stor roll, säger Meit Fohlin.