Regionen har tröttnat på avslag för YH-utbildningar

Nästan alla ansökningar om nya yrkeshögskoleutbildningar på Gotland får avslag. Nu begär regionledningen att regeringen inför särlösningar för Gotland.

YH ger jobb. De yrkeshögskoleutbildningar som har funnits på Gotland har gett goda resultat. Christian Stenberg och Linn Eskilsson gick vindkraftsutbildningen och fick sedan anställning på Cementa.

YH ger jobb. De yrkeshögskoleutbildningar som har funnits på Gotland har gett goda resultat. Christian Stenberg och Linn Eskilsson gick vindkraftsutbildningen och fick sedan anställning på Cementa.

Foto: Akivfoto: Stig Hammarstedt

Kräver ö-dispens (GA)2017-06-21 09:00

Yrkeshögskolan har blivit en viktig utbildningsform. Där det finns ett behov på arbetsmarknaden kan en utbildning startas om den får klartecken från Myndigheten för yrkeshögskolan. Effekten blir dubbel. Man utbildar bort en kompetensbrist, samtidigt som många får jobb.

Gotland har fått några yrkeshögskoleutbildningar. En vindkraftsutbildning och en köksmästarutbildning har avslutats och nu pågår en utbildning för drift- och underhållstekniker. Dessutom läser en grupp gotlänningar en just nu Östersundsbaserad distansutbildning för medicinska sekreterare. Men trots att det finns stora problem med kompetensförsörjning på Gotland har Myndigheten för yrkeshögskolan avslagit de flesta ansökningarna om nya utbildningar på ön.

I vintras blev det avslag för alla gotländska ansökningar: Folkuniversitetet fick avslag på sin planerade tandsköterskeutbildning och Grönt centrum fick avslag på utbildningar i fårproduktion och trädgårdsskötsel. Dessutom blev det avslag på en lång rad utbildningar; till bygglovshandläggare, byggnadsinspektörer, bryggeritekniker och flera andra yrken, som Region Gotland ville arrangera i samarbete med Nynäshamn och Nyköping.

Gotland Grönt centrum har flera gånger ansökt om att få starta en fårskötselutbildning. Här har man sett att allt fler satsar på lammproduktion och att branschen efterfrågar en spetsutbildning, men efter ytterligare ett avslag är det tveksamt om det blir fler ansökningar.

– Vi gör inget nytt försök i år i alla fall, för det tar tid att göra dessa ansökningar, säger utbildningsledaren Maria Eriksson.

– Det som är svårt på Gotland är att arbetsmarknaden är liten och att våra behov är ganska små. Vi behöver kanske fem medicinska sekreterare på ett år och inte en hel klass på 25, förklarar Therese Kullåker på regionstyrelseförvaltningen.

I en skrivelse till utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan begär regionstyrelsens ordförande Björn Jansson och regiondirektör Peter Lindvall att fler yrkeshögskoleutbildningar ska förläggas till Gotland. De föreslår bland annat mindre studiegrupper och att en utbildning ska kunna förläggas till Gotland, även om det lokala rekryteringsbehovet inte motsvarar alla studieplatser. I brevet skriver de också att regeringen i sitt direktiv till Myndigheten för yrkeshögskoleutbildning ger en möjlighet till särlösningar för Gotland.

Yrkeshögskolan

Yrkeshögskolan svarar mot behoven på arbetsmarknaden och drivs i samarbete med arbetslivet.

Utbildningslängden varierar. De flesta kurser är 1-3 år och alla leder till en yrkeshögskoleexamen.

Utbudet är behovsanpassat. Nya utbildningar startar och gamla läggs ner när arbetsmarknaden förändras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!