GA har i en granskning uppmärksammat de fartygsaffärer som bolag i Rederi AB Gotland genomförde i december 2012. Under några dagar såldes fyra tankfartyg mellan olika dotterbolag i koncernen. I affären ingick två utländska bolag, vilket gav Gotlandsbolagets dotterbolag möjlighet att räkna av en vinst på 580 miljoner kronor vid försäljningen, mot underskott i de utländska bolagen. Skatteverket gjorde då bedömningen att bolaget ägnat sig åt skatteflykt, och krävde dotterbolaget på 154,2 miljoner kronor för beskattningsåren 2012 till 2014. Gotlandsbolaget överklagade beslutet till förvaltningsrätten och fick rätt. Skatteverket överklagade då i sin tur till kammarrätten, som i januari beslutade att gå emot förvaltningsrättens dom och ge Skatteverket rätt. Domen innebär att Gotlandsbolaget kan få betala upp emot 140 miljoner kronor.
Nu har ytterligare en dom från förvaltningsrätten kommit i samma ärende. Det handlar om samma fartygsaffärer och frågan om eventuell skatteflykt, men gäller för beskattningsår 2015. Även här är det Gotlandsbolaget som har överklagat Skatteverkets beslut. Förvaltningsrätten avslår Gotlandsbolagets överklagan, och hänvisar till kammarrättens dom i målet som gällde åren 2012 till 2014. Den här gången vill Skatteverket vända Gotlandsbolagets redovisade underskott på nästan 54 miljoner kronor till ett överskott på drygt 58 miljoner kronor. Totalt blir då bolaget skatteskyldiga på en summa på drygt 112 miljoner kronor.
Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget, är inte förvånad över domen:
– Tvärt om. Det är naturligt att den lägre instansen förhåller sig till den senaste domen i en högre instans, säger han.
För att överklaga kammarrättens dom krävs ett särskilt prövningstillstånd – vilket bolaget planerar att ansöka om.
– Allt talar för att vi kommer att lämna in en prövningsansökan till högsta förvaltningsdomstolen, säger Håkan Johansson.
Även förvaltningsrättens dom för beskattningsåret 2015 går att överklaga, men eftersom det gäller samma ärende som det som eventuellt ska upp i högsta förvaltningsdomstolen, är det oklart om Gotlandsbolaget kommer att överklaga.