I december i fjol rapporterade P4 Gotland om ett gotländskt åkeri som inte fick använda länsvapnet på sina fordon. Det blev en stor diskussion i sociala medier som ledde till att länsstyrelsen på Gotland förtydligade på sin hemsida vad som egentligen gäller.
– De hade inget tillstånd och då fick vi säga nej. Men de flesta får tillstånd om de söker om det, bara man inte har någon jätteskum verksamhet, säger Petter Rimfors, jurist på länsstyrelsen på Gotland.
– Det är när det ska användas i kommersiellt bruk som det behövs tillstånd från länsstyrelsen. Det är sedan Riksarkivet som är vägledande och det är deras bedömning som vi lutar oss emot.
Det var i samband med uppståndelsen i december i fjol som länsstyrelsen upptäckte att Destination Gotland och Gotlands Bryggeri saknade tillstånd för att använda länsvapnet. Båda bolagen har nu fått tillstånd.
Destination Gotland har sedan början av 1930-talet haft länsvapnet i fören på sina båtar. I samband med att bolagets ansökan behandlades upptäckte Riksarkivet att Destination Gotland nu använt ett felaktigt länsvapen.
"Riksarkivet har yttrat sig och anfört att Riksarkivet förordar att tillstånd lämnas för att landskapsvapnet får pryda fartygens bogpartier. Riksarkivet har vidare anfört att i den ansökan bifogade ritningen måste ses över då baneret ska vara försett med fem flikar", skriver länsstyrelsen i sitt beslut om att ge DG tillstånd.
Destination Gotland har i flera år alltså använt ett baner med bara fyra flikar – något som inte upptäckts tidigare. Det felaktiga länsvapnet har suttit där sedan fartyget byggdes i Kina.
– Riksarkivet tittade på det här och påtalade att baneret skulle ha fem flikar. Vi har nu bett varvet om att ta fram en ny ritning som innehåller fem flikar. Vi kommer framöver att åtgärda det på våra fartyg, säger Christer Bruzelius.
Hur länge har ni använt länsvapnet?
– Vi har använt länsvapnet på våra fartyg så länge vi kan se på gamla fotografier, det finns redan på 1930 talet. Det är svårt att se på bilderna hur baneret sett ut på de äldre fartygen, säger Christer Bruzelius.
Han säger att Destination Gotland är väldigt stolta över att ha länsvapnet på sina fartyg.
– Det är en trevlig tradition att använda det här stolta vapnet längst fram på våra fartyg som trafikerar mellan Gotland och fastlandet, det tror jag att alla är överens om, säger Christer Bruzelius.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.