Polisen: ”Tydlig koppling till kriminella nätverk”

Trots ö-läget är Gotland inte helt befriat från organiserad brottslighet. ”De är definitivt bättre på att knyta kontakter än vad samhället är i övrigt”, säger lokalpolisområdeschef Fredrik Persson.

Fredrik Persson, lokalpolisområdeschef Gotland.

Fredrik Persson, lokalpolisområdeschef Gotland.

Foto: Mona Staflin

kriminaliteten på gotland2017-04-14 06:00

Den organiserade brottsligheten på Gotland består i praktiken av enskilda individer med kopplingar till nätverk på fastlandet. På Gotland handlar den organiserade brottsligheten främst om narkotikahandel.

– Narkotika distribueras oftast i flera led innan den kommer hit och i och med det finns en tydlig koppling till kriminella nätverk i hela landet, säger Fredrik Persson.

Kartläggning

Han berättar att Gotlandspolisen de senaste tio månaderna arbetat med att kartlägga narkotikahandeln. Relationer mellan människor på Gotland och på andra platser har kopplats ihop, kriminella på tillfälligt besök har kartlagts och kontrollerats.

– Vi lägger ett pussel hela tiden och utifrån det drar man slutsatser.

Den nya polisorganisationen innebär en stor fördel när det gäller utredningsarbete som sträcker sig utanför ön. Nu är Polisen en enda myndighet, med samma arbetssätt, som arbetar mot samma mål.

– Det lilla vi gör här nere: kontroll av en person eller ett litet beslag, kan vara en pusselbit i något mycket större, säger Fredrik Persson.

Löst sammansatta nätverk

Enligt Fredrik Persson är de kriminella inte organiserade på samma sätt som förr. Istället handlar det om löst sammansatta nätverk som ändrar formation beroende på vilken verksamhet man har för tillfället.

– De är definitivt bättre på att skapa kontakter och nätverk än vad samhället är i övrigt. De hittar vägar och kontakter ganska lätt, inte minst på nätet.

Fredrik Persson är också noga med att påpeka att det är stor skillnad på organiserad brottslighet på Gotland och i exempelvis Stockholm. Där pågår samtidigt 15-20 gängkonflikter, något sådant finns inte här.

– Det går inte att jämföra på samma dag. Där är det fysiska massor som krigar om marknader, här handlar det om enskilda individer, säger Fredrik Persson.

Flyttar in i datorerna

Men trots att ö-läget gör det svårare för kriminella att ta sig till och från Gotland obemärkt så har den digitala utvecklingen gjort det enklare att bedriva kriminell verksamhet.

– Även brottslighet flyttar in i datorerna. Istället för att åka med båten med stöldgods eller narkotika kanske man beställer det på nätet och får det hemskickat med posten istället.

Genomfartsbrottslighet är däremot problem på många platser i landet, dock inte på Gotland.

– Ett antal kriminella kan resa in och vara där några timmar för att sedan försvinna långt därifrån, vilket försvårar utrednings- och uppklaringsarbetet ganska mycket.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!