– Det finns inget beslut om att anstalten ska läggas ned, berättar Svante Engelbrektsson, planeringschef för anstalt och häkte inom Kriminalvården.
– Det som finns är ett uppdrag till Kriminalvården region Öst att utreda olika förändringsalternativ.
Bakgrunden är enligt Svante Engelbrektsson att Justitieombudsmannen riktat mycket hård kritik mot anstalten i Visby vid två tillfällen – 2013 och 2016.
– Det handlar i huvudsak om bristen på meningsfull sysselsättning. Bland annat skriver JO att det är oacceptabelt att bedriva anstaltsverksamhet i lokalerna.
Anstalten i Visby byggdes 1998 och är Sveriges minsta anstalt med plats för endast fem intagna. På en tregradig skala har anstalten säkerhetsklass två.
– Utredningen får visa om det är möjligt att fortsätta bedriva anstaltsverksamhet eller om vi istället kan utveckla häktesverksamheten.
Marcus Bill Larsson, chef för anstalten och häktet i Visby, känner ingen oro inför framtiden.
– Ja, det pågår en utredning. Men jag tror att det egentligen handlar om att det just nu finns gott om platser med säkerhetsklass två i landet. Det handlar om behov och efterfrågan.
I dag jobbar 25 personer och ett antal timvikarier på både anstalten och häktet i Visby.
– Om utredningen kommer fram till att anstalten ska läggas ned får vi nischa oss och bli ännu bättre inom häktesverksamheten. Vi har också tagit över en del av polisens transporter vilket innebär att vi i framtiden behöver lika mycket personal.
Utredningen ska redovisas till huvudkontoret 31 augusti senare i år.