I somras uppdagades det att det försvann pengar från Lövstakooperativet. Trots att man hade haft gott om uppdrag hade företaget inte så mycket pengar. När revisorn granskade räkenskaperna upptäckte han att en arbetstagare hade tillskansat sig närmare en kvarts miljon kronor av kooperativets pengar.
Arbetstagaren erkände och betalade sedan tillbaka merparten av pengarna till företaget.
Men när kollegorna trodde att krisen var över hade den i själva verket bara börjat.
I samband med förskingringen hade kooperativet missat två skatteinbetalningar. Båda reglerades snabbt, men hann gå vidare till Kronofogdemyndigheten.
När Arbetsförmedlingen fick kännedom om detta beslutade de att anställningsstödet för fyra arbetstagare omedelbart skulle dras in. Vid årsskiftet fick ytterligare sex personer gå hem och till våren dras anställningsstödet in för ännu fler arbetstagare.
– Vi har haft nästan 30 arbetstagare. I maj kommer det bara att vara ett tiotal personer kvar, säger Mikael Gustavsson, som är handledare på Lövstakooperativet.
Arbetsförmedlingens beslut får omfattande konsekvenser för Lövstakooperativet. De som arbetar här har haft svårt att få jobb på grund av missbruk, sjukdomar eller andra problem.
Företagets har funnits i 14 år och har stegvis byggt upp arbetsgrupper där personerna kompletterar varandra både socialt och kompetensmässigt. Nu raseras hela organisationen.
Arbetsförmedlingens beslut innebär också att kooperativet måste betala full lön under uppsägningstiden för flera personer och det gröper ur ekonomin. Men framför allt innebär beslutet stora mänskliga förluster.
– Det är en stor kostnad. Både mänskligt och ekonomiskt, säger Mikael Gustavsson.
Arbetsförmedlingen är obeveklig. Här råder nolltolerans för skatteskulder. Att skatteskulderna i det här fallet beror på att företaget har utsatts för ett brott ändrar inte det. Inte heller det faktum att skulderna betalades snabbt.
– Vi har följt de regler vi har, säger Tina Ersson, som är chef för arbetsförmedlingen i Visby.
Kan ni inte ta hänsyn till att de har utsatts för ett brott?
– Att man har fått en skatteskuld och vad den beror på är olika saker. Vi vill inte medverka till felaktiga utbetalningar på något sätt.
Vad har Arbetsförmedlingen att erbjuda de som måste lämna Lövstakooperativet?
– Vi gör en plan och försöker matcha dem till nytt jobb. Det är en stark arbetsmarknad just nu. Det ser ljust ut.
Ser det även ljust ut för de som står långt från arbetsmarknaden?
– Ju fler behov man har, desto tuffare är det, säger Tina Ersson.
Lövstakooperativet har överklagat och fört fram alternativa lösningar. Ingenting har hjälpt. Nu återstår det bara för föreningen att ta reda på om det går att rädda delar av verksamheten, eller om företaget måste försättas i konkurs.
Anders Larsson, som är ordförande för Lövstakooperativet, och revisorn Gösta Holmström är mycket besvikna på Arbetsförmedlingen:
– De har en byråkratisk människosyn. Man kan inte behandla svaga människor på det här sättet, säger Gösta Holmström.
– Oskyldiga drabbas och Arbetsförmedlingen gömmer sig bakom sina paragrafer. Tina Ersson spelar ett högt spel. Beslutet gynnar varken personalen på Lövstakooperativet eller samhället i övrigt. Det kan inte vara vad lagstiftaren vill, säger Anders Larsson.
Fattas det här beslutet i enlighet med lagens intentioner?
– Lagstiftaren vill ha en väl fungerande arbetsmarknad med bidrag som används på rätt sätt, säger Tina Ersson.