Katastrofer rår vi inte över men vi kan förbereda oss och bli bättre på att klara olika krissituationer. Nils Svartz är en av de främsta i landet på just detta. Titeln är generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som arbetar för att hindra och lindra skador i katastrofens spår.
– Jag är vikarierande generaldirektör, förtydligar han, gotlandsfödd och deltidsboende på ön.
Gotlandsbandet är starkt och rötterna i Levide ger honom en jordnära koppling till ön. Visserligen flyttade han till fastlandet 1956 men återvänder år efter år. Två hus finns i hans ägo, ett i Visby och det andra i Tofta.
– Vi har varit på Gotland alla somrar och nu är jag och min fru här ungefär var tredje vecka och alla storhelger.
Jurist är hans yrke. Mycket av hans arbete har varit kopplat till Polismyndigheten där han haft olika chefsposter, men någon riktig polis är han inte.
– Nej, men jag har fångat en bov och blivit nedspydd i polisbilen. Sånt ingår i utbildningen till polischef.
Det uppdraget har han haft på Gotland också.
– För rätt länge sedan vikarierade jag för min bror som var polisintendent i Visby.
En annan bragd på meritlistan är att han var Rakels första chef och den som drev igenom det nya kommunikationssystemet. Rakel ersatte den gamla polisradion som vem som helst kunde avlyssna. Numera är informationen i tryggt förvar hos polis och räddningstjänst, som inte behöver tänka på vad de säger till kollegor ur sekretessynpunkt.
Hans senaste arbetsgivare är MSB och då handlar det om ett övergripande ansvar för hur vi ska klara oss vid olyckor, kriser och krig.
Förvånansvärt stora snöflingor virvlar omkring utanför hans fönster på Tunnbindargatan i april och påminner om att det osannolika inte är så långt borta. Stormar, förgiftat vatten och terrordåd når även Sverige.
Attacken på Drottninggatan är ett exempel på hur lätt ett samhälle slås ut. All trafik stoppades och stockholmarna fick promenera hem.
– Barnen var på dagis men föräldrarna tog sig inte dit. Då är det bra om man förberett hur man ska agera. Personalen kan ju inte att gå hem och lämna ungarna.
Nils Svartz är förberedd om katastrofen slår till. Hans uppgift är att se till att alla andra invånare har samma framförhållning. Beroendet av teknik och stora enheter kräver planering och bra säkerhetslösningar.
– Förr hade vi varsin brunn. Nu använder ett helt samhälle samma vattenledning. En förorening kan göra att en stor del av ön blir utan dricksvatten.
Att ha perspektiv på hur stor riskerna och hur stora effekterna blir, är viktigt. Nils Svartz har klart för sig vad som hör till det värsta som kan hända.
– Solstormar kan slå ut elförsörjning och kommunikationssystemet för miljontals människor. Isstormar är ett annat allvarligt hot liksom terrordåd och krig.
Precis som hans olivträd på gården klarar sig utomhus året om, trots att de hör hemma i ett annat klimat, går det att skapa förutsättning att klara förändrade livsbetingelser med hjälp av kunskap och övning. Att förbereda oss för stormar, skyfall och strömavbrott då varken internet eller mobilen fungerar, gör oss mindre sårbara.
– Vi älskar våra mobiltelefoner och vill inte vara utan dessa. Det finns ingen väg tillbaka och då måste vi skapa säkrare system i stället, säger Nils Svartz som jämför med vad som hände när bilen etablerats.
– Då dog folk som flugor i trafikolyckor. Ingen ville avstå från bilen och då började vi skapa säkrare fordon och vägar. Det är så vi ska tänka med telekommunikationerna också.
– Vi behöver inte stå hjälplösa. Med lite framförhållning, kunskap och övning klarar vi oss bra.
En krislåda ska alla ha. Nils har packat sin med mat som tål att stå i rumstemperatur, vatten i dunkar, värmeljus, tändstickor, ficklampa, papper och penna, batteridriven radio, rent vatten i tank, pengar, ris, pasta, choklad nötter, hygienartiklar, telefonlista och så en mobilladdare att veva igång.
– Om du har en transistorradio kan du få information om vad som händer och vad du ska göra, säger han och berättar att radiosändare är svåra att slå ut.
– Skriv ut de viktigaste telefonnumren på ett papper, är ett annat råd.
Det här är information som MSB sprider till landets befolkning för att se till att var och en blir bra på att sköta sin uppgift vid en kris.
– Kunskap är en viktig nyckel.