Uppmaningen: klara dig själv i tre dygn

Gotlänningarnas beredskap för kriser behöver skärpas. Därför startar på måndag en särskild kampanjvecka. ”Vi vill att man ska fundera över sin egen situation”, säger beredskapschefen Christer Stoltz.

Foto: Mikael Carlson

krisberedskap (GT)2017-05-05 05:15

Nästa vecka, 8-14 maj, är det nationell krisberedskapsvecka i Sverige. Initiativet kommer från Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, som uppmanat landets kommuner att delta.

– Vi på Gotland gör inga särskilda arrangemang, eftersom vi inte har några resurser till det, men vi kommer att dela information från MSB på Region Gotlands hemsida och på Facebook, säger beredskapschefen Christer Stoltz.

Inför krisberedskapsveckan har MSB spelat in instruktiva filmer om hur privatpersoner kan ordna en hemberedskap utifrån de fyra basbehoven mat, vatten, värme och kommunikation. Armbryterskan Heidi Andersson, som själv satsat på en god hemberedskap, är med i filmerna och ger handfasta tips.

Den 9 maj kommer Christer Stoltz att vara på plats på Arkivcentrum i Visby för att föreläsa om trygghet på Gotland. Under onsdagen offentliggörs även en livsmedelsrapport som tagits fram för att visa hur Gotland klarar livsmedelsförsörjningen vid en eventuell kris.

– Vi klarar oss upp till en vecka. Försörjningsgraden är god och vi kommer att klara en sådan situation, säger Christer Stoltz.

I Tyskland uppmanas medborgarna att bunkra mat och vatten för tio dygn, men när nu liknande rekommendationer går ut i Sverige nöjer sig MSB med tre dygn, den så kallade 72-timmarsregeln. Men någon garanti att hjälpen kommer efter det finns egentligen inte.

– Poängen med rekommendationen är inte tidsaspekten utan att få människor att reflektera över hur de ska klara sig när sådant som el, värme och vatten inte fungerar. Det sade Christina Andersson som arbetar med individens krisberedskap, till GT i en artikel i vintras.

Tanken är att kampanjveckan ska vara årligen återkommande. Även om kampanjen riktar sig brett är den främsta målgruppen kvinnor mellan 45 och 64 år. Enligt MSB är skälet att kvinnor i den åldersgruppen är särskilt mottagliga för budskap om att stärka sin beredskap och chansen är också större att de sprider detta vidare i sina nätverk, jämfört med andra.

Vid en krissituation kan det vara bra att vara förberedd vid exempelvis ett strömavbrott eller om mobilnätet går ner.

Viktig samhällsinformation går ut i lokalradio, vilket kräver lite eftertanke i dagens läge när de flesta är väldigt beroende av elförsörjning och tillgång till telekommunikation. Förutom batterier, kan det vara bra att ha kontanter hemma. Andra exempel är mat som klarar rumstemperatur, ett campingkök och en ficklampa med extra batterier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om