Krisberedskapen är god – men kan förbättras

Länsstyrelsen bedömer att Region Gotland i det stora hela uppfyller de krav som ställs gällande arbete med skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar. "Vår bedömning är att i huvudsak så uppfyller Region Gotland de kriterierna som finns".

Länsstyrelsen gör bedömningen att på det stora hela har Gotland en god krisberedskap.

Länsstyrelsen gör bedömningen att på det stora hela har Gotland en god krisberedskap.

Foto: Tobias Wallström/Jenny Kinderud/Montage

KRISBEREDSKAP2018-10-29 16:10

Länsstyrelsen har i uppdrag att granska regioner och kommuner i deras arbete med krisberedskap. De har granskat de uppgifter som finns tillsammans med Region Gotland och tagit fram en rapport som nu skickats till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Regeringen.

– Vår bedömning är att i huvudsak så uppfyller Region Gotland de kriterierna som finns, men vi har samtidigt identifierat några områden som behöver utvecklas, säger Simon Härenstam, kris- och beredskapshandläggare vid Länsstyrelsen på Gotland.

Ett av de områden där man ser utvecklingspotential är krisledningsförmåga hos den högsta ledningen både politiskt och på tjänstemannanivå.

– Där har vi gjort en bedömning att man måste öva, utbilda och kompetenshöja mera, säger han.

Simon Härenstam förklarar att när det sker en samhällstörning eller kris, ska en krisledningsnämnd träda i kraft och det är där det främst behövs en kompetenshöjning.

Hur Gotland står sig gentemot resten av Sverige är ännu inte kartlagt utan sammanställs centralt ifrån MSB efter den 31 oktober då rapporterna skickas in.

– Min samlade bedömning är dock att Gotland och Region Gotland har goda förutsättningar och ligger längre fram än många andra, säger Simon Härenstam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!