Hotell kan bli lösningen för nyanlända

Mellan 20 och 30 personer väntas anvisas boende på Gotland varje månad under 2017. Men bostadsbristen är akut och i värsta fall kan regionen tvingas hysa in de nyanlända på hotell.

Enligt Patric Ramberg, teknisk direktör i Region Gotland, så kan Klostergården i Roma nu bli aktuell som boende för nyanlända.

Enligt Patric Ramberg, teknisk direktör i Region Gotland, så kan Klostergården i Roma nu bli aktuell som boende för nyanlända.

Foto: Bengan Zettergren/Arkiv

krisläge2017-04-24 14:46

Region Gotland har ett bosättningsuppdrag att ordna bostad åt 277 nyanlända personer under 2017. Varje månad väntas mellan 20 och 30 personer anvisas boende på ön och enligt bosättningslagen är regionen skyldig att ordna med boende till dessa personer.

Flera personer har redan anlänt och denna vecka väntas ytterligare tolv personer komma till Gotland för att flytta in i sina nya egna boenden. Men bostadsbristen är akut och under måndagseftermiddagen kommer en grupp – som tillsatts för att arbeta med boendefrågan – hålla ett krismöte för att försöka hitta boenden åt alla.

– Vi har lite kontakter på gång som jag hoppas kan bli klart under de närmaste dagarna, säger strategen Åsa Linder som sitter med i arbetsgruppen.

Siffrorna för hur många som anvisas boende på Gotland kan ändras snabbt, vilket gör det svårt att beräkna hur många bostäder som behövs.

– Vi räknar med lite drygt 200 personer på helårsbasis, säger Patric Ramberg, teknisk direktör i Region Gotland.

Enligt Patric Ramberg kommer regionen till en början inte kunna ordna eget boende till alla.

– Det är svårt att hitta boenden oavsett vilket boende det handlar om, det är det som gör det här exceptionellt. Man får hyra in dem på olika semesterbyar och i värsta fall på hotell,

säger han.

Att hitta lediga boenden på Gotland under sommaren är ingen lätt uppgift, hur ska ni lösa det?

– Ja, hur ska vi lösa det, det är det vi tittar på. Jag har inget färdigt svar till dig, säger Patric Ramberg.

Finns kostnaden med i regionens budget?

– Nej, det här har kommit efter att budgeten lades, det här får vi ta på något sätt. Vi vet att det kommer att kosta men vad det kommer att landa på det vet vi inte, säger Patric Ramberg.

Enligt Patric Ramberg kommer Gotlandshem att kunna hjälpa till med några boenden, regionen tittar även på möjligheten att bygga om fastigheter som redan finns i regionens ägo samt på möjligheten att bygga nya modulhus.

– På längre sikt kan vi göra i ordning en del av de fastigheter som står tomma idag, men det kräver en del underhållsinsatser.

En av de fastigheter som kan komma att bli aktuell som tillfälligt boende är Klostergården i Roma.

Enligt tidigare beslut ska de fastigheter som regionen äger men inte använder säljas. Nu kan vissa fastigheter istället bli aktuella som boenden för nyanlända.

– På sikt ska de här personerna in i den normala bostadsförsörjningen, säger Patric Ramberg.

Om Bosättningslagen

Lagen om mottagande av vissa nyanlända för bosättning (bosättningslagen).

För att förbättra nyanländas etablering på arbetsmarknaden och i samhällslivet har riksdagen beslutat om en ny lag som innebär att alla kommuner är skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning (bosättningslagen). I det tidigare systemet tog vissa kommuner ett mycket stort ansvar och andra kommuner avstod från att bidra. Syftet med bosättningslagen är att nyanlända snabbare ska tas emot för bosättning i en kommun och påbörja sin etablering på arbetsmarknaden och i samhällslivet.

Källa: Regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!