Tufft för sociala bolag – ett har redan gått i konkurs

Visby stadsodling lägger ned om man inte får ordning på ekonomin inom tre veckor. Det blev beslutet vid krismötet på tisdagskvällen. Och Visby stadsodling är inte det enda sociala företaget som har problem.

Gotlands skog och miljö har varit öns största sociala företag. I januari gick det i konkurs. På bilden, som togs 2015, syns Åke Jacobsson, Siv Jakobsson och Torsten Hallin.

Gotlands skog och miljö har varit öns största sociala företag. I januari gick det i konkurs. På bilden, som togs 2015, syns Åke Jacobsson, Siv Jakobsson och Torsten Hallin.

Foto: Krister Nordin

Krismöte (GA)2019-04-04 10:42

En deadline är satt till den 23 april. Om de anställda inte har fått ut sina löner innan dess ger Visby stadsodling upp.

Det handlar om en löneskuld på mer än 100 000 kronor och företagets styrelseordförande Mats Bergkvist har inte mycket hopp om att man ska lyckas vända utvecklingen på så kort tid.

– Vi klarar det bara om det kliver in någon annan som är beredd att satsa på det här, säger han.

Visby stadsodling är ett socialt företag som sysselsätter personer som hänvisats hit av Arbetsförmedlingen. På senare tid har företaget inte fått så många placeringar.

– Vår budget för upphandling av tjänster från fristående aktörer har minskat från 70 till 50 miljoner kronor, säger arbetsförmedlingens chef Tina Ersson.

Men Arbetsförmedlingen har också nya strategier för sina placeringar. När det finns ett sug efter arbetskraft vill man helst förlägga arbetsträning hos arbetsgivare som på sikt skulle kunna erbjuda en vanlig anställning.

Visby stadsodling är bara det senaste i raden av sociala företag med stora ekonomiska problem.

I januari gick Gotlands skog och miljö i konkurs. De har sysselsatt upp emot 40 personer med bland annat röjning.

Också här spelade den statliga budgeten in.

– Naturvårdsverket fick minskade resurser i Moderaternas och Kristdemokraternas budget och det ledde till att de inte kunde ge bidrag som tidigare till markägare. Då tog det tvärt slut på alla beställningar, säger Sven Sandström, styrelseordförande för Gotlands Skog och miljö.

Coompanion jobbar med att stötta sociala företag. Thomas Jertfelt Gustafsson, som är verksamhetschef för Coompanion på Gotland, tittar just nu på hur de sociala företagen Lövstakooperativet, Suderviljan och Återvinnarna ska kunna stå på egna ben när de förlorar sina bidrag från Region Gotland.

Han konstaterar att de sociala företagen behöver vässa till sig så att de står starkare när villkoren ändras:

– När det handlar om politiska beslut kan det gå jättefort och då kan dessa företag ta stryk, konstaterar han.

Hur ska de sociala företagen göra för att klara sig?

– De måste ha en mer professionell och affärsinriktad ledning. I dag är det för mycket socialt och för lite företagande, säger Thomas Jertfelt Gustafsson.

Tina Ersson tycker att de sociala företagen behövs:

– De har inte spelat ut sin roll. De tillhandahåller handledare och har ett bra arbetsklimat till personer som har stora behov.

0498-20 25 61

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om