Ilska över uteblivna hyresrätter

Att Karsten Indes bolag väljer att frångå avtalet om att bygga hyresrätter på A7-fältet väcker starka reaktioner. "Jag är besviken och arg", säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

Meit Fohlin (s)

Meit Fohlin (s)

Foto: Hanna Mi Jakobson

Kritik (GA)2018-09-21 08:17

Karsten Indes bolag fick köpa tomtmark på kvarteret Signallottan på A7-fältet av Region Gotland, mot löfte om att bygga hyresrätter. GA kunde i går berätta att bostäderna nu i stället ligger ute till försäljning som bostadsrätter, med inflyttning i slutet av 2019.

Eftersom bolaget frångår avtalet tvingas de betala ett vite på 10,4 miljoner kronor. Karsten Inde berättade för GA att han trots vitet anser att det är mer lönsamt att bygga bostadsrätter. Att bolaget väljer att frångå exploateringsavtalet har lett till stark kritik.

– Jag är besviken och arg. Jag tycker också att det är oroväckande utifrån att det här är en aktör som vad jag förstår vill fortsätta att långsiktigt bygga på Gotland, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande.

Hur Region Gotland framöver kan förhindra att något liknande sker, vill inte Meit Fohlin spekulera i än.

– Vi kommer att analysera och fundera på hur vi ska göra framöver på regionstyrelsens arbetsutskott i nästa vecka, säger hon.

Inte heller Eva Nypelius (C), oppositionsråd, vill reflektera kring hur regionen kunde ha agerat annorlunda, utan hänvisar till arbetsutskottet där frågan ska tas upp.

– Det är sådant vi ska diskutera där, hur vi kan lära av det här inför framtiden. Vi sålde det som hyresrätter eftersom det var det vi ville ha, säger hon.

Även Brittis Benzler (V) ifrågasätter bolagets agerande.

– Jag tycker att det är väldigt märkligt. De var väl medvetna om de villkor som sattes upp. Vi har en ambition från regionen att bygga fler hyresrätter eftersom det är stor brist på det i Visby. Jag blir väldigt arg och besviken.

Brittis Benzler säger att det säkert finns saker regionen kan göra för att förhindra att detta upprepas, men hon är osäker på exakt vad.

– Det handlar om att vi måste bli bättre på att hitta sätt att säkra att det som står i avtalet följs. Men vi behöver också kunna lita på vad folk säger. Står det i markanvisningen att man ska bygga hyresrätter tänker jag att man ska göra det, säger hon.

Att höja vitesbeloppet kan vara en annan väg att gå, menar Brittis Benzler.

– I det här fallet tänkte man nog att det var ett rimligt vitesbelopp, men det har visat sig vara för lågt eftersom bolaget är villiga att betala det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om