Ordföranden om de fina siffrorna: "Det är fakta"

Gotland hamnade högt upp i Företagarnas rapport över var landets mest lönsamma företag finns. Rapporten väckte dock vissa frågor, som Företagarnas lokale ordförande nu svarar på. "Vi tar ut väldigt låga löner".

Foto: Montage

Kritik mot fina statistiken2017-01-21 10:05

Företagarnas rapport släpptes i onsdags, och den visade bland annat att Gotland hamnade på tredjeplats när man rankade vilka av landets län som har de mest lönsamma företagen. Rapporten, som baseras på 278 000 företags årsbokslut som fanns tillgängliga i oktober 2016, visade att företagen på Gotland har ett genomsnittligt nettoresultat av omsättningen på 5,8 procent.

Företagarnas analys väckte dock viss kritik, bland annat skrev företagaren Pigge Werkelin ett inlägg på Facebook där han ifrågasatte siffrorna. "Skulle någon loda lite djupare så skulle man troligen komma fram till att Gotland har Sveriges effektivaste företag då de har lägst löner. Eller att Gotländska företagare tar ut lägst löner vilket inte är så bra", skrev han bland annat.

Företagarnas ordförande på Gotland, Andreas Unger, säger dock att siffrorna "är som de är", oavsett orsaken.

– Det här är en faktabaserad rapport där man utgått från företagens inlämnade bokslut. Man kan ju tycka vad man vill om siffrorna, men det är såhär det ser ut, säger han.

LÄS MER: Gotland har landets mest lönsamma företag

Andreas Unger säger dock inte att Pigge Werkelin har fel, utan håller med honom om att gotländska företagare ger och tar ut låga löner.

– Vi vet ju att Gotland har ett högt skattetryck och att vi tar ut väldigt låga löner. Överlag har vi ju en låg lönebild här på Gotland, och eftersom den här rapporten grundar sig på fakta så är det givetvis så att om vi tar ut lägre löner så speglar det resultatet.

– Siffrorna är ju som de är, om gotländska företagare sen tar ut eller ger långa löner, inte tar ut några vinster eller liknande, så är det fortfarande det vi rapporterar till Skatteverket. Ingen driver ju sin verksamhet för att vi ska komma högt på någon lista, utan alla verkar ju efter sina förutsättningar.

Andreas Unger berättar att han blev förvånad när han såg hur högt Gotland placerade sig i statistiken.

– Tittar man på företagsbarometern som kom i höstas så visade den att Gotland inte alls har samma tillväxt som resten av landet och att vi hade det tungt. Och så kommer den här rapporten ett halvår senare, och visar en helt annan verklighet.

– Barometern baseras visserligen mer på intervjuer än siffror, men kanske är det så att företagarna på Gotland underskattar oss själva och tror att det är värre än det egentligen är.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!