Bakgrunden till det föreläggande med hot om ett vite på 15 000 kronor i månaden som nu riktas mot Gotlands slagteri AB är brister som uppdagats vid inspektioner tidigare i år.
Den 1 februari gjordes en inspektion som resulterade i en kontrollrapport från Statens livsmedelsverk en månad senare. I den sägs bland annat:
"Personal som byter arbetsposition på lammlinjen från arbete i oren till ren zon tvättar varken händer eller byter arbetskläder som har förorenats vid arbete med oflådda slaktkroppar."
Den 7 juni gjordes en ny inspektion med anledning av den tidigare kritiken. Den resulterade i en ny kontrollrapport daterad den 20 juni. Bristerna på lammlinjen var, enligt rapporten, inte åtgärdade.
I den sistnämnda rapporten gjorde inspektören också en rad andra anmärkningsvärda iakttagelser: reparatörer som gick in utan skyddskläder, slakteripersonal som använder samma skodon i stallar och livsmedelslokal, knivar och andra verktyg som inte steriliserades. Enligt rapporten var det också svårt att urskilja vilka inre organ, till exempel njurar, som hörde till vilken kropp – vilket omöjliggör korrekt kontroll.
I förrgår hade den officiella veterinären en genomgång av rapporten med slaktmästaren. Företagets vd, Thomas Östlund, fick del av föreläggandet i går:
– Det har inte skett någon kommunikation från Livsmedelsverket med mig eller andra ansvariga innan jag fick ett mail i dag på eftermiddagen. Det tycker jag är märkligt.
– Jag har ingen anledning att ifrågasätta det som står i Livsmedelsverkets skrivelser, men jag har som sagt alldeles nyss tagit del av det och jag har inte haft möjlighet att prata med ansvariga för olika avdelningar än.
Vad kan du säga generellt om hygienen på slakteriet?
– Det finns alltid det som kan bli bättre. Det har skett stora förändringar på slakteriet och det ställer höga krav på personalen. Det sker förstås ett löpande kvalitetsarbete och det ska alltid vara högst på agendan.