Skarp kritik riktas mot ny organisation

Boende på landsbygden riktar skarp kritik mot förslaget till en ny organisation för räddningstjänsten på Gotland.

Besviken. Isak Söderström är en av deltidsbrandmännen i Burgsvik som länge kämpat för mer resurser på landsbygden.

Besviken. Isak Söderström är en av deltidsbrandmännen i Burgsvik som länge kämpat för mer resurser på landsbygden.

Foto: Tommy Söderlund

Kritiserat förslag(GT)2016-09-15 05:30

Det nya förslaget går ut på att regionen vill ersätta deltidsbrandmän med frivilliga och därmed spara 1,5 miljoner kronor. Man vill ha färre brandmän i beredskap samt öka samarbetet mellan brandstationerna. Enligt Samuel Johansson, ordförande för deltidsbrandmännens riksförbund på ön, är förslaget en katastrof som i första hand kommer att drabba landsbygden.

– Det väcker en jäkla oro. Vi är väldigt glada över att vi har en räddningstjänst i Burgsvik och den kan inte försämras ytterligare, säger Anders Thomasson, boende i Hamra.

Genom att placera en brandbil hos en av dem som har beredskap i Fårösund, Klintehamn, Hemse och Burgsvik är tanken att denne brandman ska åka direkt på ett larm utan att först åka till stationen.

– Jag är tveksam till att en person kan göra någon vidare insats. Vi som bor på landet är också skattebetalare, vi borde ha rätt att kräva samma service och trygghet som de som bor i Visby, säger Anders Thomasson.

Även Tommy Gisslevik, deltidsförman på brandstationen i Burgsvik, är mycket kritiskt till förslaget som innebär den första brandmannen är ensam på plats.

– Om man kommer ut till en hjärtpatient är det betydligt lugnare och tryggare om man är fler. Det kan ju också var flera skadade och vem väljer man då att hjälpa först?

Han minns en olycka som inträffade i fjol, då var det fyra personer inblandade i en trafikolycka mellan två fordon.

– Det var massor trafik och att stå där ensam i en sådan situation, det går inte. Vi var alldeles för få när vi var där och då var vi tre personer, säger han.

Samtidigt som resurser läggs till stationen i Visby minskas resurserna på landsbygden.

– Vår resursbank är tom, vi hade en gång en brandbil, nu har vi en buss och vi hade rökdykare för några år sedan. Det som blir kvar är att man bara har rökdykare i Visby, när de kommer hit har vi redan brunnit upp, säger Tommy Gisslevik.

Det finns även en oro för vad som skulle hända om flera olyckor inträffar samtidigt.

– Får vi ett larm så får vi hjälpas åt men får vi två larm samtidigt så skiter det sig, säger Tommy Gisslevik.

Även på Fårö och i Fårösund väcker förslaget oro.

– Det skapar en osäkerhet hos alla som bor här, säger Ann-Britt Lantz, Fårö/Fårösunds Företagarförening.

Lars Bjurström, ordförande för Klintetraktens framtid, vill inte ha några neddragningar och han är även kritisk till att informationen kommer endast en vecka innan beslutet om den nya organisationen ska tas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om