Arkitekten sågar Visby: "Överdriven respekt för det gamla"

Arkitekturkritikern Mark Isitt granskar Visby i sitt radioprogram och sågar stadens planering på flera punkter. "Snacka om att dra undan mattan under fötterna på sin egen stad".

Arkitekturkritikern Mark Isitt kritiserar Visby i sitt radioprogram "Stadsinspektionen".

Arkitekturkritikern Mark Isitt kritiserar Visby i sitt radioprogram "Stadsinspektionen".

Foto: Dennis Pettersson/pressbild

kritisk2017-10-16 15:35

Arkitekturkritikern Mark Isitt ägnar i sin programserie "Stadsinspektionen" i Sveriges Radio ett helt avsnitt åt Visby. Hans bild av Visby är att staden är en av Sveriges mest moderna, men att man också har en för stor respekt för det gamla och att ringmuren ses som alltför helig.

– Att döma av staden utanför ringmuren finns det en överdriven respekt för det gamla. Den nya bebyggelsen lägger sig platt, står och stammar inför den där stora starka muren. Tänk om man istället gjort motsatsen, och låtit det moderna vara modernt, få växa fritt och vilt utan krav på anpassning till det gamla – i den krocken mellan nytt och gammalt hade något sprakande kunnat uppstå, säger Mark Isitt i programmet.

Han är också kritisk till att allt fler verksamheter flyttat ut från innerstaden och att den kan riskera att bara bli en plats för turister.

– 2010 flyttade 800 arbetsplatser ut från innerstaden, och alla var politiker och tjänstemän. Snacka om att dra undan mattan under fötterna på sin egen stad. Just de kvarteren framstår i dag som närmast scenografiska. Där du i andra städer hittar en Pressbyrå eller ett Systembolag hittar man här konsthantverkare och keramiker – ett utbud anpassat mer för turister än boende tycker jag.

– Visby får aldrig bli ett museum. Många städer i världen har blivit museala på ett icke positivt sätt, Venedig är ett exempel där det inte blir några boenden utan bara turister och besökare kvar i stadskärnan, fortsätter han.

Ringmuren är Sveriges kanske mest ikoniska byggnadsverk, ändå kan ingen säkert svara på vad den faktiskt skyddade mot, menar Mark Isitt. Han har sin egen teori om varför muren egentligen byggdes.

– Den vanligaste teorin är att muren skyddade borgarna från bönderna. Men varför bygga en så massiv försvarsanläggning för att skydda sig mot högafflar? Mer realistiskt är att muren kort och gott är ett skrytbygge, ett sätt för Visby att betona sin position som hansestad, säger han.

Han menar också att skenande bostadspriser i innerstaden kan sätta käppar i hjulet för en levande stadskärna.

LÄS ÄVEN: Innerstadshus sålt för 19 miljoner – nu berättar mäklaren

– Om muren på sin tid var en barriär så är de svindlande fastighetspriserna det i dag. Visby innanför ringmuren som för bara 50 år sen rymde alla samhällsklasser har i dag snarare karaktären av ett rikemansreservat.

Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) intervjuas i programmet, men menar att det inte är ett problem att Gotlands kommuns gamla kontorskvarter delvis ersattes med butiker ägnade åt turister.

– Jag tänker precis tvärt om, de är väldigt starka. (...) Vi har skenande bostadspriser, så det finns risk för en ökande gentrifiering i innerstaden. Därför tittar vi jättenoga på att de fastigheter som ännu ägs av regionen i innerstaden används. Det får inte bli något Venedig, som bara befolkas av turistnäringen, utan det måste vara igång året runt, dygnet runt, säger hon i programmet.

Mark Isitt menar att den moderna staden utanför ringmuren riskerar att konkurrera snarare än att komplettera innerstaden.

– Utanför muren förväntar man sig att möta en storstad, modern och bullrig och i en helt annan skala. Men det konstiga är att det gör man inte, inte ens utanför Österport, där en gågata flankeras av Åhléns och Clas Ohlson. Man får alltså inte ta sin bil och ställa utanför affären utan man måste gå, vilket är konstigt för då är man inte ett komplement utan en konkurrent till det som finns innanför murarna. Man försöker skapa samma intimitet och trivsel här ute som där inne. Det är som att Visby inte vet hur man ska hantera den här moderna delen av stan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om